Home Tips Je tweeling wel of niet dezelfde kleding aantrekken? 8 tips!

Je tweeling wel of niet dezelfde kleding aantrekken? 8 tips!

kleding tweeling dilemma

Het blijft een discussiepunt onder tweelingouders: trek je je tweeling wel of niet dezelfde kleding aan? De één vindt het vreselijk, de ander schattig. 8 tips om te kiezen!

  1. Vraag jezelf af wat JIJ wil! Die eerste tijd heeft je tweeling hier nog geen mening over, dus het is jouw keuze en die van jou (en je partner) alleen. Laat je niet verleiden om te doen wat anderen vinden dat goed is. Al is het natuurlijk niet verkeerd om te luisteren naar een andere mening. 😉
  2. Bedenk wat jij het makkelijkst vindt. Voor de één is dat precies hetzelfde kleden, omdat je dan een setje gewoon twee keer kan kopen en bij het aankleden slechts één outfit hoeft te bedenken. Voor de ander is het juist niet hetzelfde aantrekken, omdat je dan zonder nadenken wat uit de kast kunt pakken. 
  3. Ga voor dezelfde kleding als je van aandacht houdt. Een tweeling – eeneiig of twee-eiig – trekt gegarandeerd nog meer aandacht als de outfits exact hetzelfde zijn. Als je liever wat sneller door de supermarkt gaat, kun je op z’n minst voor verschillende jassen kiezen.
  4. Onthoud dat het twee kinderen zijn. En die twee kinderen hebben misschien wel twee totaal verschillende looks (twee-eiig) en/of karakters (ja, zelfs bij eeneiig is dat mogelijk). Misschien besluit je tijdens je zwangerschap wel dat je je tweeling gelijk wil kleden en blijken ze na de geboorte – of later – zo te verschillen dat je bij de één andere setjes vindt passen dan bij de ander.
  5. Wees flexibel. Is het voor crècheleidsters, juffen/meesters of artsen te lastig om jouw identiek geklede tweeling uit elkaar te houden? Denk er dan eens over na om ze op bepaalde momenten net iets andere kleding aan te trekken of ze te kleden in een bepaalde – verschillende – kleur. Dat voorkomt dat je kinderen steeds door elkaar worden gehaald. Kleed je ze in het dagelijks leven juist niet hetzelfde? Dan kun je ze misschien met een feestje eens wel in dezelfde outfit hullen. Voor een keertje ook wel leuk toch?
  6. Vergeet niet: er is geen goed of fout. Er zijn geen onderzoeken die uitwijzen wat de beste manier is om je tweeling te kleden, dus je kunt – tot de kinderen een eigen mening hebben – alleen maar afgaan op je eigen gevoel.
  7. Luister naar je kinderen. Er komt een moment dat ze wel hun mening gaan uiten en dan kan het zo zijn dat ze iets anders willen dan jij, namelijk ineens wél precies hetzelfde aan of juist niet meer. Een tegenreactie is heel normaal en je kunt er alleen maar in meegaan.
  8. Zet op foto’s de namen erbij. Als je een eeneiige tweeling hebt die hetzelfde is gekleed, weet je anders later misschien niet meer wie wie is. Of zorg ervoor dat er altijd een klein dingetje anders is, bijvoorbeeld haarstijl of een accessoire.

Lees ook: Acht verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen

Origineel verscheen in december 2017. Laatste bewerking in december 2022.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie