Home Tips Hoe houd je een eeneiige tweeling uit elkaar? 9 tips!

Hoe houd je een eeneiige tweeling uit elkaar? 9 tips!

eeneiige tweeling

Een eeneiige tweeling uit elkaar houden, hoe doe je dat? Je bent niet de enige aanstaande/kersverse tweelingouder die zich dat afvraagt. Daarom 9 tips om je op weg te helpen.

Enkelbandje

Grote kans dat de baby’s in het ziekenhuis een enkelbandje met hun naam hebben gekregen. Laat het lekker zitten als ze eenmaal thuis zijn, zodat je rustig kunt kijken of je al verschillen ziet. Uiteindelijk kun je het vervangen door een ander aanknopingspunt, mocht je het toch nog lastig vinden om ze uit elkaar te houden.

Nagellak

Misschien wel de meest bekende methode om te voorkomen dat je je vergist, is het lakken van een teennageltje. Je (of de grootouder/oppas etc.) hoeft alleen maar het sokje uit te doen om te checken of je goed zit.

Armband

Kies voor twee verschillende soorten of twee verschillende kleuren. Niet alleen handig voor nu, maar ook voor later, wanneer je foto’s terugkijkt en je er toch niet meer zo zeker van bent als je had gedacht . Zelfs als je nu denkt dat je het wel weet, leert de ervaring dat dat toch niet altijd zo is. Wel zorgen dat de pols altijd te zien is als je een plaatje schiet. 😉

Accessoire 

Je kunt ook voor een andere vaste accessoire kiezen, bijvoorbeeld de ene een haarband en de ander een speldje/petje etc.

Kleur

Trek je ene kind alleen maar donkerblauw aan en de ander bijvoorbeeld lichtblauw, of juist groen of rood. In elk geval tot je er voldoende op vertrouwt dat jij en/of je partner weet wie wie is. Handig om dit voor de geboorte al te bepalen, zodat ook bezoek er rekening mee kan houden als ze kledingsetjes voor je kinderen willen kopen. Hoeft natuurlijk niet een hele outfit te zijn, dit kun je prima op detailniveau doen.

Geboortevlek

Eeneiige tweelingen kunnen verschillende geboortevlekken of – later – moedervlekken hebben. Check je baby’s dus even goed op dit soort verschillen, want die zitten er en kunnen handige aanknopingspunten vormen.

Persoonlijkheid

Natuurlijk is dit best lastig bij pasgeboren baby’s, maar als je goed oplet, zijn er echt al verschillen te ontdekken. Misschien was de een in je buik al druk en merk je dat hij/zij de meest actieve baby is. Huilt de een veel harder dan de ander. Of is de ene baby veel alerter dan de ander.

Gespiegeld

Eeneiige spiegeltweelingen hebben bijvoorbeeld een moedervlek op precies de tegenovergestelde plek van hun tweelingbroer/zus. Of een haarkruin die de andere kant op valt. De een is rechtshandig, de ander linkshandig en ook qua karakter zijn ze vaak het tegenovergestelde van elkaar. Toch best handig, zo’n gespiegelde tweeling.

Links-rechts

Vooral bang dat je later niet meer weet wie nu wie was op de foto? Positioneer, als het even kan, de ene altijd rechts en de ander dan links. Hoe groter ze worden, hoe lastiger dat wordt, omdat ze dan meer gaan bewegen. Het is overigens ook echt heel handig om dit standaard te gebruiken, bijvoorbeeld als je kledingsetjes wilt klaarleggen voor je partner/opa/oma. Of gewoon als je zelf even snel iets wilt wegleggen, zodat je later precies weet wat voor wie is. Je kunt het op alles toepassen, ook nog als ze groter zijn. 

Ten slotte

Er komt een tijd dat je het gewoon weet, echt waar! Je hoort het aan hun stem, ziet het aan hun loopje of aan hun mimiek… En ja hoor, ook jij kunt je dan nog eens vergissen. Maar waarschijnlijk vind jij ze straks zelfs helemaal niet meer zo identiek als andere mensen vinden. Check maar eens de #twintestthursday op donderdag op het Instagramaccount van TwinZine! Heel veel ouders denken dat hun eeneiige tweeling er heeeeeel verschillend uitziet, terwijl anderen twee dezelfde kinderen zien.

Lees ook: Een- of twee-eiig? Zo werkt een DNA-test (en jij krijgt korting!)

Origineel verscheen in januari 2017. Laatste bewerking in november 2022.

Foto: TwinZine