Home Lijstje 11 mijlpalen van tweelingen

11 mijlpalen van tweelingen

mijlpalen tweeling

De eerste lachjes, hapjes en gelopen meters zijn voor iedere ouder speciaal. Als tweelingouder maak je deze mijlpalen niet alleen dubbel mee, er zijn er ook een aantal extra!

 1. 28 weken – Natuurlijk geldt ook bij eenlingzwangerschappen dat op dit moment de overlevingskansen van dat kleintje in de buik flink groter worden. Maar bij een tweelingzwangerschap ben je je hier misschien nog wel bewuster van. Je draagt tenslotte twee kindjes en veel tweelingen komen te vroeg ter wereld. 28 weken is dus een heel belangrijke mijlpaal. Als je bedenkt dat een flink deel van de tweelingen maar tot maximaal 37 weken mag worden gedragen, betekent dat dus vanaf dit moment nog minder dan tien weken.
 2. 2500 gram – Dat is waar artsen toch wel een beetje op hopen qua gewicht per baby bij de geboorte. Prachtig dus als het zo ver is, want helaas is dit lang niet voor iedereen weggelegd.
 3. De eerste keer weer samen – Ze zitten al die tijd met elkaar in mama’s buik, maar daarna worden veel tweelingen noodgedwongen tijdelijk gescheiden. Omdat ze bijvoorbeeld de couveuse in moeten. Het moment dat ze voor het eerst weer tegen elkaar aan mogen liggen, is zo speciaal voor jou als ouder.
 4. Contact – De kans is groot dat je smelt op het moment dat je voor het eerst ziet dat ze elkaar opmerken. Een aai, een lach, gebrabbel naar elkaar toe: allemaal mijlpalen op zich. Vergeet niet te filmen!
 5. Een lachende baby is al leuk, maar twee baby’s die naar jou lachen is gewoon fantastisch!
 6. De eerste keer dat ze echt samen spelen en je ziet dat ze elkaar kunnen vermaken, is heerlijk. Geniet van het schouwspel en de rust!
 7. Knuffels! Een arm om elkaars schouder. Hand in hand lopen… Die eerste keren dat die tweelingliefde zich zo fysiek uit, zijn zo mooi.
 8. Als je kind je voor het eerst bewust kust of de magische woorden ‘ik hou van jou’ uitspreekt, is dat heel fijn. Je kunt je misschien bijna niet voorstellen dat er nog iets mooiers is op dit gebied dan dat, maar dat is er wel. De eerste keer dat ze ‘ik hou van jou’ tegen elkaar zeggen, niet omdat het moet maar omdat ze dat zo voelen. Wauw!
 9. Bij elke tweeling loopt het weer anders, maar er komt een moment waarop de kinderen een keer voor zichzelf gaan kiezen. Of dat nu is door een andere kledingkleur/stijl te willen, een compleet ander kapsel uit te zoeken of zonder tweelingbroer/zus op pad te willen. Die eerste bewuste keer is voor jou en voor je duo zelf een bijzonder moment. Wellicht is de één er eerder aan toe dan de ander. Het is hoe dan ook een mijlpaal die je niet snel vergeet.
 10. Deze mijlpaal geldt eigenlijk alleen voor eeneiige tweelingen: de eerste keer dat ze jou of hun omgeving (proberen te) foppen. En als ze er succesvol in zijn, is het vast niet de laatste keer.
 11. Teamwork – Dat moment dat ze samen iets bereiken wat ze zonder elkaar niet (zo makkelijk) hadden gekund. Of wat gewoon beter is omdat ze het samen hebben gedaan. High five!

Lees ook: 7 voordelen van een tweeling

Origineel verscheen in november 2017. Laatste bewerking in januari 2022.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie