Home Opvoeden Eeneiig/twee-eiig: een duidelijke uitleg

Eeneiig/twee-eiig: een duidelijke uitleg

uitleg tweeling

Je bent zelf intussen natuurlijk een expert als het gaat om eeneiig of twee-eiig, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen weten hoe het zit. Daarom een uitleg!

Wanneer is een tweeling eeneiig?

Als een bevruchte eicel zich in tweeën splitst.

Oké, maar dan zijn er dus uiteindelijk twee embryo’s. Wat is dan het verschil met twee-eiig?

Bij eeneiig zijn er twee embryo’s ontstaan vanuit één eicel en één zaadcel. Bij twee-eiig zijn er twee eicellen bevrucht door twee verschillende zaadcellen.

Kunnen zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen uit alle combinaties bestaan?

Nee, een eeneiige tweeling bestaat in principe (jaja, kleine disclaimer verderop) uit twee kinderen die altijd van hetzelfde geslacht zijn. Dat kunnen dus alleen twee jongens of twee meisjes zijn. Er is wel een bijna niet voorkomende uitzondering: een mutatie waardoor zich uit één eicel toch een mannelijk en een vrouwelijk embryo ontwikkelt. Lees ook: Bizar: broer en zus zijn semi-eeneiig. Bij een twee-eiige tweeling is alles mogelijk: jongen-jongen, meisje-meisje en jongen-meisje.

Wanneer is een tweeling identiek?

Alleen als ze eeneiig zijn. Ook al lijken ze nog zo op elkaar, een twee-eiige tweeling is niet identiek. Ze verschillen genetisch net zo veel van elkaar als ‘gewone’ broertjes en zusjes. Eeneiige tweelingen worden geboren met hetzelfde erfelijke materiaal, ofwel DNA.

Zie je het verschil meteen?

Vaak wel. Als buitenstaander kun je eeneiige tweelingen meestal niet uit elkaar houden. Maar ‘gewone’ broertjes en zusjes kunnen ook sterke gelijkenissen vertonen en een twee-eiige tweeling van hetzelfde geslacht dus ook. Je weet het alleen 100 procent zeker na DNA-onderzoek.

Kun je ook eeneiige drie- of vierlingen (of zelfs meer) hebben?

Dat kan. Zo’n meerling kan ook drie-eiig zijn en een combinatie is net zo goed mogelijk: bijvoorbeeld een eeneiige tweeling (want gesplitst) en een derde baby (want nog een eicel bevrucht in diezelfde zwangerschap).

Is het erfelijk?

Een twee-eiige tweeling wel, maar van een eeneiige weten ze dat officieel nog niet. Een eeneiige tweeling is waarschijnlijk wel meer dan een toevalligheid, maar hoe het precies komt dat een bevruchte eicel splitst, is nog altijd niet bekend.

#twintestthursday

Wist je trouwens dat het op Instagram bij TwinZine regelmatig op donderdag #twintestthursday is? Je kunt een foto van jouw tweeling insturen, zodat de volgers (heel veel tweelingen/tweelingouders) kunnen stemmen: eeneiig of niet. Meedoen? Check het Instagramaccount van TwinZine en stuur een berichtje!

Lees ook: Acht verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen

Origineel verscheen in juni 2016. Laatste bewerking in september 2022.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie