Home Nieuws Record: 70-jarige vrouw uit Uganda bevalt van tweeling

Record: 70-jarige vrouw uit Uganda bevalt van tweeling

70-jarige vrouw

Een bejaarde vrouw uit Uganda is bevallen van een tweeling. De 70-jarige vrouw brak daarmee naar verluidt een record: ze is volgens het ziekenhuis de oudste moeder van Afrika.

Safina Namukwaya kreeg op 29 november 2023 een zoon en een dochter. De kinderen zijn met een keizersnede geboren, meldt het Women’s Hospital International and Fertility Centre.

Met moeder, zoon en dochter gaat alles goed, laten de artsen weten. De baby’s zijn prematuur geboren na een zwangerschap van 31 weken.

Historisch moment

Het ziekenhuis in Kampala, de hoofdstad van Uganda, noemt de bevalling een historisch moment en schrijft op Facebook dat het over de beste fertiliteitskliniek van Afrika beschikt. Safina is zwanger geraakt via ivf. Ze heeft donoreicellen gebruikt en het sperma van haar toenmalige partner, vertelt een van de artsen aan de BBC.

De partner is weggegaan bij de vrouw toen hij ontdekte dat ze zwanger was van een tweeling. Dat zegt de 70-jarige vrouw tegen de Ugandese krant Daily Monitor. De zwangerschap was daardoor zwaar, aldus Safina.

Mikpunt van spot

De nu 70-jarige vrouw kreeg in 2020 ook al een dochter. Ze had naar eigen zeggen altijd al kinderen gewild en was het mikpunt van spot, omdat ze ze nooit had gekregen.

Safina is overigens niet de eerste vrouw die op hoge leeftijd een tweeling heeft gekregen. In 2019 kreeg een Indiase vrouw op 73-jarige leeftijd een tweeling.

Lees ook: Record: de meest premature tweeling ter wereld

Foto: Women’s Hospital International and Fertility Centre