Home Nieuws Record: de meest premature tweeling ter wereld

Record: de meest premature tweeling ter wereld

record tweeling

Veel tweelingen worden te vroeg geboren, zeker als ze een placenta delen. Maar zo prematuur als deze twee meisjes en dan ook overleven, dat is een record!

Kambry en Keeley ondergingen hun eerste ingreep al toen ze nog in de buik van hun moeder zaten. Er was namelijk al vroeg in de zwangerschap Tweeling Transfusie Syndroom (TTS) geconstateerd. Artsen zagen zich genoodzaakt in te grijpen. Helaas braken de vliezen van moeder Jade toch nog veel te vroeg, namelijk bij 22 weken.

Boos en bang

,,Ik was zo boos en bang”, aldus Jade tegen Daily Mail. ,,Ik was alleen maar aan het bidden dat de meisjes niet thuis geboren zouden worden.” Jade ging per ambulance naar het ziekenhuis: een uur en een kwartier rijden. Ambulancepersoneel vertelde de aanstaande moeder dat ze de baby’s in de ziekenwagen zelf niet zouden kunnen redden. ,,Ik heb wel duizend keer gevraagd of we er al waren.”

Gelukkig bleven de eeneiige meisjes zitten tot ze in het ziekenhuis waren. ,,Ik had nog nooit gehoord dat baby’s al zo vroeg geboren konden worden. We hadden niet veel positieve gedachten. Het kost zo veel moeite om twee kleine meisjes in leven te houden. Iedereen vertelde ons dat het een achtbaan zou worden.”

Ongelofelijk zeldzaam

Voor de medici in het Amerikaanse ziekenhuis waar de kinderen zijn geboren, University of Iowa Hospitals and Clinics, was het ook allemaal heel bijzonder. Zij noemen het een record, in elk geval voor hun ziekenhuis. ,,Het is ongelofelijk zeldzaam dat baby’s van 22 weken oud overleven”, aldus een neonatoloog van het ziekenhuis. ,,We hebben er eentje van exact 22 weken gehad en eentje van 22 weken en een dag, maar geen tweeling.”

De bevalling was op 24 november 2018 en de tweeling lag nog lange tijd in het ziekenhuis. De baby’s moesten nog tot de uitgerekende datum – 29 maart 2019 – blijven.

Guinness Book of Records

Met de meisjes gaat het intussen goed. Ze staan in het Guinness Book of Records met hun geboorte, als meest prematuur geboren tweeling ter wereld.

Lees ook: Record: tweeling geboren uit 30 jaar oude embryo’s

Origineel verscheen in februari 2019. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Pexels/Kübra Kuzu