Een- of twee-eiig? Veel tweelingouders en tweelingen zelf krijgen die vraag. Niet iedereen ziet en weet meteen hoe het zit. Acht verschillen.
- Twee-eiige tweelingen ontstaan uit twee bevruchte eicellen, eeneiige tweelingen uit één bevruchte eicel die zich splitst.
- Een twee-eiige tweeling heeft altijd twee vruchtzakken en twee placenta’s (de placenta’s kunnen wel met elkaar vergroeien). Een eeneiige tweeling kan zowel één als twee placenta’s hebben, afhankelijk van wanneer de splitsing heeft plaatsgevonden.
- Eeneiige tweelingen hebben in principe altijd hetzelfde geslacht, twee-eiige tweelingen kunnen jongens, meisjes en jongen/meisje zijn. Er is wel een bijna niet voorkomende uitzondering bij de eeneiige tweeling: een mutatie waardoor zich uit één eicel toch een mannelijk en een vrouwelijk embryo ontwikkelt.
- Twee-eiige tweelingen kunnen – ook al is het vrij uitzonderlijk – verschillende vaders hebben, eeneiige niet.
- Eeneiige tweelingen hebben in principe hetzelfde DNA, twee-eiige tweelingen niet.
- Erfelijkheid speelt een rol bij twee-eiige tweelingen, bij eeneiige tweelingen is dat nog niet officieel vastgesteld.
- Twee-eiige tweelingen komen vaker voor dan eeneiige tweelingen. Hoewel er ook veel ‘verborgen’ eeneiige tweelingen zijn: doordat ze niet de placenta deelden, is er vaak in de zwangerschap gezegd dat het om een twee-eiige tweeling gaat. Regelmatig blijkt later wel dat de tweeling eeneiig is. Alleen een DNA-test kan uitsluitsel geven.
- Eeneiige tweelingen hebben dezelfde bloedgroep, bij twee-eiige tweelingen kan dat verschillen.
Lees ook: Hoe groot is jouw kans op een tweeling?
Origineel verscheen in april 2017. Laatste bewerking in februari 2023.
Foto: Wiebrig Krakau