Een broertje of zusje erbij is voor oudere kind(eren) een hele verandering. En twee baby’s in huis al helemaal. Zes tips om het voor die oudste(n) iets makkelijker te maken.
- Vraag bezoek om ook aandacht te besteden aan grote broer/zus. Mensen vergeten het soms gewoon, omdat een tweeling nu eenmaal extra schattig is. Je oudste wordt niet bewust genegeerd, maar het is goed om voor hem/haar/hen op te komen.
- Probeer een-op-eentijd met je oudste(n) in te plannen. Al is het maar even. Je hoeft er de deur niet eens voor uit. Laat je partner voor de baby’s zorgen, zodat jij je even helemaal kunt concentreren op een uitgebreide voorleessessie of extra knuffeltijd.
- Loopt de dag anders dan gepland? Leg uit aan je oudste(n) waarom het even niet gaat zoals jullie hadden besproken en probeer een alternatief te bieden.
- Geef je oudste(n) complimenten en laat extra vaak weten hoeveel je van hem/haar/hen houdt. In die hectische beginperiode is het harder nodig dat je dit laat merken. Je hebt hoe dan ook minder tijd en aandacht voor je kind dan eerst en bovendien trekt de tweeling ook nog eens extra veel aandacht. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten.
- Roep niet te vaak de hulp in van je grotere kind(eren). Natuurlijk kun je je oudste(n) weleens vragen om een doekje te pakken of een fles te geven, maar doe het niet te vaak, hoe verleidelijk ook.
- Doe af en toe wat samen met je oudste(n) en een van de tweeling, zodat zij ook de kans krijgen een band met elkaar te ontwikkelen. Een baby kan nog niet zo veel, maar hoe ouder ze worden, hoe beter het samen spelen gaat. En dan speelt het vaak prettiger met een van de twee dan met allebei tegelijk.
Lees ook: Zo bereid je je oudste voor op de komst van je tweeling
Origineel verscheen in juni 2017. Laatste bewerking in februari 2023.
Foto: Fotostudio Duo