Tweelingmoeder Fay heeft haar eerste verre reis met twee baby’s gemaakt. Ze deelt haar ervaring (vlucht, jetlag…) en zeven beste tips voor het reizen met een tweeling.
Waar je vroeger een dag voor vertrek je koffer inpakte, ben je nu als tweelingmoeder drie à vier dagen van tevoren al bezig. Omdat het weer in Nederland al echt herfstachtig was, had ik de zomerkleding van de meisjes al schoon en die van ons grotendeels ook. Ik had me voorgenomen om 3 uur van tevoren op de luchthaven te zijn en dat lukte, mede dankzij de taxichauffeur die wist dat er file zou staan.
Eenmaal bij de bagage drop-off begon het wachten. De meisjes (bijna tien maanden oud) deden het best goed, maar na een half uur waren ze het wachten wel echt zat.
Kinderwagen mee
Nadat wij onze bagage hadden afgegeven en door de paspoortcontrole waren, bleek het toch al 14.30u te zijn en we zouden om 15.05u boarden, dus we hadden niet veel tijd meer om nog wat te drinken of eten. We zijn de meisjes gaan verschonen en toen moesten we eigenlijk meteen door naar de gate. Het instappen verliep soepel: wij hadden onze kinderwagen bij ons en dat was heel prettig.
Tijdens de vlucht waren de meiden super rustig en trokken ze aandacht van drie lieve dames achter ons. Uiteindelijk zat Neva zelfs op schoot bij een van de dames. Na 6 uur vliegen moesten we overstappen, ook dit verliep soepel – fijn dat ze in Doha van die buggy’s hebben die je kunt gebruiken tijdens je stop-over. Vervolgens door naar de vlucht naar Jakarta, Indonesië.
Turbulentie
Gedurende deze vlucht hebben wij allemaal wat kunnen slapen. Wij hadden bedjes voor de kinderen, maar een groot nadeel is dat bij een beetje turbulentie je kind weer uit het bedje moet. Die turbulentie komt natuurlijk precies wanneer de kindjes net slapen. Dus toen hebben we ze maar op onze schoot gehouden. Wij vlogen met Qatar Airways, echt top. Na 8 uur vliegen zijn we eindelijk in Jakarta aangekomen. Daar moesten wij op zoek naar de kinderwagen, want die kwam op een aparte band aan. Eenmaal gevonden, konden wij meteen door naar buiten, waar de chauffeur al op ons stond te wachten. Door een demonstratie duurde de reis naar het hotel ook nog eens 3,5 uur.
Bij aankomst in het hotel kwamen wij erachter dat de Uppababy kinderwagen tijdens de vlucht kapot was gegaan. Gelukkig konden we hem nog wel gebruiken. Ik had vooraf de travelsafe reistassen gekocht en die combinatie kost 220 euro voor de tas van de kinderwagen en de rumble seat. Dankzij deze tas en het op tijd registreren van deze tas bij Uppababy krijgen wij een nieuw stoeltje, dat is de garantie die het merk geeft als je reist met kinderwagen en gebruikmaakt van hun travelsafe. Kortom, die zijn hun investering zeker waard.
Overprikkeld
Onze meisjes hebben vier dagen last gehad van de jetlag. Mocht je dus door wat tijdzones reizen, houd hier dan rekening mee. De rest van de reis verliep heel gemakkelijk. De meisjes hebben veel familie ontmoet en waren daardoor soms ook even overprikkeld. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om ‘s middags familie te bezoeken en in de avond samen iets te doen. Dit maakte het naar bed brengen ook makkelijker.
Al mijn tips voor het reizen met een tweeling (baby’s in dit geval):
- Wees zeker 3 uur voor vertrek op de luchthaven (bij een intercontinentale vlucht).
- Ontspan, want als jij rustig bent, zijn je kids het ook.
- Heb je een Uppababy kinderwagen en vlieg je vaker? Ga dan voor de travelsafe reistas.
- Schaf draagzakken aan, die hebben wij heel veel gebruikt, ook tijdens de vlucht.
- Zorg dat je voor het opstijgen een fles drinken klaar hebt. Drinken zorgt ervoor dat je kleintje niet zo veel last van zijn of haar oortjes krijgt. (Onze dochters leken er overigens niet echt last van te hebben).
- Kies gunstige vliegtijden. Op de heenweg hadden wij er niet veel aan, maar op de terugweg wel. De meiden zaten vrijwel meteen in hun oude ritme.
- Hun slaapritme was behoorlijk verstoord, maar daar moet je je uiteindelijk maar bij neerleggen. Eenmaal thuis hebben wij het weer opgepakt en ging het snel weer goed.
Lees ook: Slapen op reis: 4 tips voor je tweeling
Origineel gepubliceerd in december 2019. Laatste bewerking in augustus 2024.
Foto’s: Fay