Slapen op reis: vier tips voor je tweeling
Leonie is moeder van tweeling Lev en Viggo en slaapcoach. Ze schreef speciaal voor TwinZine een blog over reizen en slapen. Hierin deelt ze vier fijne tips én geeft ze korting op een slaapcoachingstraject!
Vakantie! Jee of nee? De zomervakantie is op zijn retour. Misschien ben je alleen dagjes weggeweest of ging je naar een heerlijk vakantieoord. Of misschien mag je nog wel weg in de nazomer. Ik hoor ook wel van ouders terug dat zij ervoor kiezen om thuis te blijven, omdat ze na een vakantie met de kinderen wéér toe zijn aan vakantie. Huilbuien, slecht slapen, niet luisteren en kinderen die veranderen in kleine draakjes worden het meest als reden genoemd om niet weg te gaan. Maar er zijn een aantal dingen rondom slaap die eraan bijdragen dat de vakantie wél een fijne periode wordt.
Afgelopen maart zijn wij met de tweeling naar de Canarische Eilanden geweest. Een tijdsverschil van een uur. Wat is een uurtje nu, hoor ik je denken. Maar Lev en Viggo waren compleet van slag. Nieuwe omgeving, veel prikkels, andere temperatuur… Thuis hebben we een vrij solide dagritme. We zaten nog niet in het vliegtuig of dit ritme was al down the drain. Vakantie is intensief voor kinderen, wat maakt dat zij sneller moe zijn. Maar door alle indrukken willen ze er nog minder snel aan toegeven dan ze thuis doen, als ze dat al doen. 😉Tip 1
Tip 1: Kijk goed naar het gedrag van je kinderen en wees alert op signalen van moeheid. Waar Lev en Viggo thuis twee slaapjes deden, sliepen ze op vakantie makkelijk drie keer op een dag, op andere tijden dan thuis en lagen ze geregeld ook ‘s avonds eerder in bed. Niet helemaal wat wij ons ervan hadden voorgesteld, want we waren redelijk aan huis gekluisterd hierdoor.
Tip 2
Wat kun je doen wanneer je niet de mogelijkheid hebt om op vakantie je kinderen voor elk (extra) slaapje op bed te leggen? Tip 2: Het is belangrijker dat ze slapen dan waar ze slapen! Dus draagzak, wagen/buggy of autoritje zijn dan een goed alternatief om ervoor te zorgen dat je kindjes niet veranderen in oververmoeide draken tegen de tijd dat je gezellig aan het avondeten wilt zitten.
Tip 3
In januari gaan wij een maand met Lev en Viggo naar Thailand. Het is daar 8 uur later dan in Nederland. Ik ben zelf al niet te harden met weinig slaap of een jetlag en mijn kinderen hebben deze fantastische eigenschap ook. Ik zeg, uitdaging! Hoe kun je je kind helpen zich aan te passen aan een andere tijdzone? Tip 3: Als je na een lange reis aankomt, is de kans groot dat het hele gezin van slag is en moet bijslapen. Hoe de heerlijke vliegreis is gegaan, zal hier ongetwijfeld aan bijdragen. Mijn tip is om de eerste dagen na aankomst dezelfde tijd van wakker worden aan te houden als thuis. Worden je kinderen thuis om 7.00 uur wakker, maak ze dan ook om 7.00 uur (plaatselijke tijd) wakker in de nieuwe tijdzone en houd de tijd van middagslaapjes als uitgangspunt op reis. Dit zal je kinderen helpen zo snel mogelijk te wennen aan de nieuwe tijdzone. Daarna kun je weer wat flexibeler zijn in tijden.
Tip 4
Is de slaapkamer in je vakantiewoning veel lichter dan thuis of komt er veel geluid van spelende kinderen of de karaokebar? En heeft een van de twins meer moeite met de nieuwe omgeving of prikkels dan de ander? De kans bestaat dat een van de tweeling ervoor zorgt dat de ander moeilijker kan slapen. Tip 4: Het kan helpen om in dat geval de goede slaper (tijdelijk) in een andere ruimte te laten slapen. Goede slapers zijn meestal flexibeler en reageren beter als het gaat om tijdelijke nieuwe slaapplaatsen. Op Lanzarote was Viggo de eerste nachten heel onrustig en huilde hij ‘s nachts veel. Hier hield hij zijn broertje mee wakker. En ons, maar dat terzijde. 😉 De eerste nachten heeft Viggo bij ons op de slaapkamer geslapen en Lev in de woonkamer. Na een paar nachten was Viggo ook gewend aan de nieuwe situatie en hebben de jongens de rest van de vakantie heerlijk samen geslapen!
Strenge routines
Het belangrijkste is dat je geniet van je vakantie! Sla niet door in strenge routines, maar kijk goed naar je kinderen en de individuele slaapbehoeften. Deze kunnen op vakantie anders zijn dan thuis. Lukt het niet je kinderen in bed te laten slapen, geen paniek! Dan zorg je er tijdens de vakantie voor dat ze slapen in wandelwagen of auto. Eenmaal thuis vinden jullie vanzelf je ritme weer terug!
KORTING!
Meer weten over wat Leonie doet? Check haar website hier. Ze is ook te vinden op Facebook en Instagram. Om te vieren dat haar praktijk is geopend, wil ze graag andere tweelingouders een korting geven van 20 procent op een slaapcoachingstraject. Als je interesse hebt, kun je haar mailen.
Foto’s: Leonie