Home Tips 8 tips voor de kraamtijd met een tweeling

8 tips voor de kraamtijd met een tweeling

kraamtijd tweeling

De kraamtijd is altijd een bijzondere periode, maar de kraamtijd met een tweeling is extra speciaal. Naomi deelt haar beste tips voor die periode, vanuit haar eigen ervaring als kersverse tweelingmoeder.

Naomi woont samen met man Tobias, dochter Mila en tweeling Kaj en Lucy. Op het moment dat ze deze blog schrijft, is Mia 4 jaar en zijn Kaj en Lucy 1 jaar.

Spannende situatie

Ik ben op 19 oktober 2015 met 38.4 weken in het ziekenhuis ingeleid en zo zijn Kaj en Lucy via de ‘normale’ weg ter wereld gekomen. Nou ja, normaal… Kaj is als tweede geboren en lag in een stuit. Die stuitligging was niet zozeer het probleem, dat Kaj op het laatste moment van houding veranderde wel. Hij werd geboren met zijn beentjes als eerste. Man, wat een veel te spannende situatie werd dat. Heel veel dank aan de artsen die erbij waren en ervoor hebben gezorgd dat ik uiteindelijk twee gezonde kindjes in mijn armen kreeg.

Na een nachtje in het ziekenhuis mochten we dan ook heerlijk naar huis. De kindjes deden het goed, alleen lag ikzelf nog ietwat in de kreukels. Gelukkig was daar Simone van Kraamzorg Puck & Co om ons gezin te ondersteunen. Oh, wat was het fijn om haar om ons heen te hebben. Ik had niet geweten hoe ik alles zonder haar had kunnen doen die eerste dagen. Na de eerste dag smeekte ik al of ze langer kon blijven dan de gebruikelijke acht dagen. En dat kon gelukkig. Heel fijn, tien dagen kraamzorg met een tweeling.

Emotioneel maar warm gevoel

Elke dag stond Simone ‘s ochtends vroeg op de stoep en was ze bij ons tot 18.00 uur. Ze had aandacht voor Mila, zorgde supergoed voor Kaj en Lucy, hielp mij met alles. En dan ook écht alles. Simone was supergeduldig en heeft mij onwijs goed begeleid in het geven van borstvoeding aan de twee kleintjes. Ze heeft ons naar het ziekenhuis gereden en zelfs was mee naar huis genomen, omdat onze wasmachine stukging in de kraamweek. Er werden heerlijke lunches verzorgd en Simone sprak mij erop aan als ik iets te veel wilde doen. Voor haar zelf was eigenlijk niets te veel.

En dan hadden we ook nog gewoon een heel leuk persoon om ons heen. Ook iets dat erg belangrijk is in deze bijzondere intieme periode. Door het schrijven van dit stukje denk ik met een emotioneel, maar warm gevoel terug aan mijn bijzondere kraamtijd met de tweeling. Een tijd waarin Simone een heel belangrijke rol heeft gespeeld.

Acht tips

Hierbij mijn tips voor de kraamtijd met je tweeling:

  • Plan zo min mogelijk bezoek in.
  • Hoe moeilijk het ook is: pak je rust en doe dat middagdutje.
  • Wees eerlijk over je gemoedstoestand tegenover de kraamverzorgende.
  • Realiseer je dat je als tweelingmoeder extra uren kraamzorg krijgt, dus vraag dat ook aan als je het wil.
  • Laat alles over je heen komen, laat de controle los.
  • Richt je volledig op je eigen lijf en op de baby’s.
  • Eet en drink meer dan voldoende.
  • En, hoe emotioneel en zwaar het ook kan zijn, probeer te genieten!

Lees ook:
Hoeveel uur kraamzorg krijg je bij een tweeling?
6 tips om je pasgeboren tweeling in hetzelfde ritme te houden

Origineel gepubliceerd in mei 2017. Laatste bewerking in mei 2024.

Foto: Naomi Barnouw