Home Persoonlijk Tien weken zwanger van een tweeling en plotseling single

Tien weken zwanger van een tweeling en plotseling single

single zwanger tweeling

Floor en haar vriend hebben een kinderwens. Kort nadat ze zwanger raakt van een tweeling, gaat de relatie uit en is ze single mom.

,,De relatie met mijn ex is nooit gezond geweest, zie ik nu. Maar toen we samen waren, dacht ik dat het goed zat. Ik zag hem als de man met wie ik zou trouwen en als de vader van mijn kinderen. In december 2013 stopte ik met de pil; we hadden samen besloten voor een gezin te gaan. Begin maart had ik een positieve test in mijn handen en in april kreeg ik de eerste echo, waarop we zagen dat het twee baby’s waren. Hij riep: ‘Verdomme!’ Twee kinderen zag hij niet zitten.

Betrapt met een ander

Niet veel later betrapte ik hem met een ander. Dat was volgens hem omdat ik te dik was en door de zwangerschap alleen maar dikker zou worden. Ik schreef een plan over hoe ik snel kon afvallen na de bevalling. Hoe scheef die relatie zat, zag ik toen nog niet. Dat kwam pas toen hij met de eis kwam dat hij bij me wilde blijven, maar op één voorwaarde… Hij moest zich dan wel als single kunnen gedragen en ik moest op de bank slapen als hij het bed ‘nodig’ had. Ook zei hij dat ik alleen voor de kinderen moest zorgen.

Het kwartje viel, ik vertrok. Tien weken zwanger van een tweeling en dan ben je single en woon je ineens weer bij je ouders. Toen ik mijn spullen kwam halen, zette hij zijn voet op mijn buik. Daarvan heb ik melding gemaakt bij de politie. Mijn moeder ging in die maanden erna mee naar echo’s en met haar zocht ik babyspullen uit.

Steun van familie

Ik was heel bang dat de stress die ik op dat moment had slecht zou zijn voor de kinderen, maar gelukkig ging alles heel goed. De hele zwangerschap trouwens. Omdat ik heel veel had meegemaakt en er alleen voor stond, heb ik EMDR-therapie gevolgd. Ik was zo bang dat ik een postnatale depressie zou krijgen, omdat er nog zo veel verdriet zat. Het was voor mij belangrijk om de gebeurtenissen vóór de geboorte van de tweeling te verwerken.

Uiteindelijk zijn de jongens bij een zwangerschap van precies veertig weken gehaald via een spoedkeizersnede. Helemaal gezond en ze deden het meteen supergoed. Mijn moeder was erbij toen haar kleinzonen werden geboren en ook daarna heb ik veel steun gekregen van mijn ouders. De wond van de keizersnede was namelijk ontstoken – iets wat niet meteen werd ontdekt – waardoor ik weer terug moest naar het ziekenhuis.

Alleen maar leugens

Voor de eerste maand hadden familie en vrienden een schema opgesteld om mij te helpen met de tweeling. Maar ik kon het al snel alleen. Natuurlijk was het ontzettend zwaar om in mijn eentje voor twee baby’s te zorgen. Maar ik was ook trots dat ik moeder was geworden en kon daardoor de knop omzetten. Ik wilde me alleen nog maar omringen met positiviteit, liefde en geluk.

Mijn ex heeft tijdens de zwangerschap nooit naar de kinderen geïnformeerd. Hij verspreidde alleen maar leugens over me. Na de geboorte heeft er een man – waarschijnlijk hij – naar het ziekenhuis gebeld om informatie op te vragen, maar ik had vooraf al aangegeven dat ik niet wilde dat ze gegevens zouden verstrekken. Hij bestookte me vervolgens nog met berichten waaruit bleek dat hij wist waar ik woon, maar hij vroeg niet naar de jongens. Met zijn opa en zijn tante heb ik overigens wel contact. Ik vind het fijn voor mijn kinderen dat ze ook een stukje familie van die kant kennen.

Geluk gehad

Toen de jongens tien maanden waren, ben ik opnieuw in therapie gegaan. Ik merkte dat ik heel bang was om mijn ex tegen te komen als ik met de kinderen was. Ik ging in groepstherapie en heb daar veel gehuild. Die therapie heeft me van die angst afgeholpen. Ik leerde dat ik sterker ben dan ik dacht en dat ik heel veel kan.

Ik heb ook geluk gehad dat ik twee van die makkelijke kinderen heb gekregen, die van het begin af aan goed eten, drinken en slapen. Dat je als single moeder alleen de verantwoordelijkheid voor die twee mannetjes hebt, is zwaar. Maar mijn ouders zijn er altijd voor ons. Zij zijn de beste opa en oma van de wereld.

Echte vader

Mijn moeder zei de afgelopen jaren vaak: ‘Er komt een moment dat je iemand tegenkomt die bij je past en die voor jullie gaat zorgen’. En ze had gelijk. Ik ken hem al jaren, maar pas later sloeg de vonk over. De kinderen zijn gek op hem en hij op hen. Ze noemen hem papa. Dat komt niet van mij uit, maar van henzelf. En ik laat het zo.

Ik zal naar hen toe altijd eerlijk zijn over wie hun biologische vader is, als het zo ver is. Maar een echte vader is mijn ex niet en mijn huidige liefde wel. Elke man kan vader worden, maar het vergt heel wat meer om ook een vader te zijn.”

Origineel verscheen in december 2016. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: privé beeld