Home Vraag van de week Hoeveel uur kraamzorg krijg je bij een tweeling?

Hoeveel uur kraamzorg krijg je bij een tweeling?

kraamzorg tweeling

Als je zwanger bent van een tweeling komt er veel op je af. Een van de vragen die al snel bij aanstaande tweelingouders opkomt, is: op hoeveel uur kraamzorg heb je nu recht? 

Misschien ben je al een keer zwanger geweest en heb je toen een intake voor de kraamperiode gekregen. Maar misschien maak je alles wel voor de eerste keer mee. Hoe dan ook: als je twee baby’s verwacht, is ineens alles anders. En ben je natuurlijk reuze benieuwd waar je dan precies recht op hebt. TwinZine zocht het voor je uit en belde met Ack Zorgmaat/de Baker Kraamzorg (een hele mond vol ja, maar dat komt door een fusie ;-)).

Twee uur extra per dag

Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal tien dagen vanaf de dag van de bevalling. ,,Standaard krijgt iedere kersverse moeder vanuit de basisverzekering 49 uur kraamzorg, die flexibel worden verdeeld over acht dagen”, vertelt Adinda, die ruim twintig jaar in de kraamzorg werkt en ook lactatiekundige is. ,,Als je een twee- of meerling hebt gekregen, krijg je twee uur extra per dag, tot aan een maximum van 60 uur in totaal, verdeeld over tien dagen.”

Haar collega Pien – ze heeft al 27 jaar ervaring in de kraamzorg –  vult aan: ,,De meeste tweelingen worden in het ziekenhuis geboren en dan krijgen moeder en kinderen daar de benodigde zorg. Die uren gaan van de kraamzorg thuis af. Je kunt dan tot de tiende dag na de bevalling thuis verlengde kraamzorg krijgen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je bij thuiskomst ná de tiende dag na de bevalling uitgestelde kraamzorg krijgen. Bijvoorbeeld omdat een van de kindjes langer in het ziekenhuis is gebleven of omdat je na een maand pas met twee baby’s thuiskomt.”

Wat kan de kraamverzorgende na een maand nog betekenen voor een tweelingouder?

Pien: ,,Meestal ben je dan als kraamverzorgende vooral nodig om even die bevestiging te geven dat de ouders het ook thuis goed doen. Ze hebben al veel geleerd over hoe ze de baby’s moeten verzorgen, maar thuis is toch alles net weer anders. Hoe doe je het bijvoorbeeld als je alleen bent en je wil de baby’s voeden? Of: hoe doe je twee kindjes in bad?”

Is het anders voor jullie om te kramen bij een tweeling?

Pien: ,,Ik vind het extra leuk. Je hebt vaker een baby op schoot, omdat de moeder druk is met het andere kindje, dus er is ook meer tijd om heerlijk te knuffelen!”
Adinda: ,,Soms is het wel nodig dat er een armbandje met naam om wordt gedaan of een nageltje wordt gelakt om de baby’s uit elkaar te houden. Het is ook fijn om praktische tips te kunnen verzinnen voor de ouders, om het ze echt iets makkelijker te maken.”

Ben je nu zwanger van een tweeling?

Check op tijd wat er mogelijk is op basis van jouw (aanvullende) verzekering en wat je eigen bijdrage is. Je weet nooit precies hoe het uiteindelijk verloopt in je zwangerschap en of en hoe lang je precies in het ziekenhuis blijft, maar het is fijn als je een beetje een idee hebt van waar je recht op hebt. Vraag voor ontslag uit het ziekenhuis of de kinderarts het verzoek voor eventuele verlengde of aanvullende kraamzorg motiveert. Je kunt dit ook aanvragen met een verklaring van je huisarts of verloskundige.

Ook is het belangrijk om je op tijd aan te melden voor kraamzorg. Normaliter is de intake rond de 32 weken, maar omdat veel tweelingen te vroeg komen, is het mogelijk om de intake al eerder in te plannen.

Lees ook:
8 tips voor de kraamtijd met je tweeling
27 tips (plus 4 bonus) om je tweeling te voeden

Origineel verscheen in juli 2020. Laatste bewerking in februari 2022.

Foto: Unsplash/Christian Bowen