Home Tips 5 tips om je tweeling te fotograferen

5 tips om je tweeling te fotograferen

tweeling fotograferen tips

Een kind fotograferen is lastig, maar een tweeling leuk op de foto zetten? Dat is helemaal een flinke klus! Fotograaf Wiebrig Krakau deelt haar beste tips voor tweelingouders.

Wiebrig schrijft, geeft communicatie-advies en boven alles fotografeert ze. Ze deed in 2016 speciaal voor de start van TwinZine een shoot met tweelingen, van baby’s tot tieners. Een heleboel foto’s op TwinZine.nl zijn dus door haar gemaakt. Nog altijd blij mee, want het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s! Check voor meer info haar website.

1. Laat ze samenwerken

Je krijgt de mooiste foto’s als je tweeling gezamenlijk ergens de aandacht voor heeft. Je kunt ze laten samenwerken door ze een puzzeltje te laten oplossen. Laat ze een blokkentoren bouwen of de was ophangen. Je kunt tijdens het fotograferen ook ‘aanwijzingen’ geven zoals: ‘help je zus maar’, ‘mag je broer ook een hapje?’ of  ‘doe het maar samen’. Zijn ze het niet met elkaar eens en ontstaan er strubbelingen? Voordat je ingrijpt kun je het tafereel ook eerst even vastleggen. Een pruillip doet het namelijk ook erg goed op beeld!

tweeling fotograferen

2. Probeer de bijzondere band vast te leggen

Pakken jouw kinderen altijd elkaars hand als ze in de buggy zitten? Of gebruikt de één altijd de duim van de ander om op te zuigen? Zo heeft elke tweeling samen gewoonten, waarin je de bijzondere band weerspiegeld ziet. Probeer dit te fotograferen. Vraag ook eens aan anderen wat ze opvalt, want soms zie je de kleine, maar bijzondere dingen zelf al bijna niet meer. Terwijl die juist zo mooi zijn om vast te leggen.

3. Denk na over wat je wilt laten zien: verschillen of overeenkomsten?

Natuurlijk is het heel leuk om op een foto vast te leggen in hoeverre jouw tweeling op elkaar lijkt. Misschien hebben ze wel een identieke lach of dezelfde moedervlek op hun buik. Je kunt ze laten wijzen naar die moedervlek: ‘heeft je zusje ook zo’n vlekje op haar buik?’. Dit levert vaak de leukste (en meest spontane) foto’s op. Als je graag de verschillen wilt fotograferen, dan kun je er juist voor kiezen om ze hetzelfde te kleden. Dan leiden de verschillende outfits niet af en zie je alleen maar beter dat de één bollere wangen heeft of een kuiltje in de wang.

4. Vergeet niet om ze ook apart te fotograferen

Het ligt voor de hand om een tweeling samen op de foto te zetten. Vooral als ze klein zijn, zullen ze niet gauw van elkaars zijde wijken. Maar het fotograferen van beide kinderen apart is ook belangrijk. En misschien hebben ze wel een oudere broer of zus waar je ze mee op de foto kunt zetten. Je kunt ook een foto maken van één van beiden, waarbij de ander verderop in de achtergrond (onscherp) te zien is.

5. Kies eens een ander perspectief

Handjes, voetjes, buikjes en oortjes, leg het vast! Juist het fotograferen van details levert bijzondere foto’s op. Je kunt ze elkaars handen laten vasthouden, ze van de achterkant fotograferen of fotografeer hun blote voetjes in het gras. Je kunt ze bijvoorbeeld allebei naar boven laten kijken terwijl je boven ze staat. Laat ze op de grond liggen en omhoog kijken of allebei naar beneden kijken terwijl jij op de grond ligt. Zo kun je eindeloos variëren in het perspectief!

Lees ook: De beste tweelingtips voor de schoolfotograaf

Origineel gepubliceerd in augustus 2016. Laatste bewerking in april 2023.

Tekst en foto’s: Wiebrig Krakau