Home Tips De beste tweelingtips voor de schoolfotograaf

De beste tweelingtips voor de schoolfotograaf

tweeling tips schoolfotograaf

Annemarie heeft intussen wat jaartjes ervaring met de schoolfotograaf en haar tweeling. Ze deelt tien tips voor ouders op basis van haar ervaring én die van andere tweelingouders. 

Ik deelde laatst op Instagram een foto van mijn meiden op het schoolplein met de mededeling dat de schoolfotograaf kwam en dat ik hoopte dat ze monden en broeken schoon konden houden tot die tijd. Vervolgens deelde ik de schoolfoto van twee jaar daarvoor (zie hieronder).

Op de foto staat mijn zoon met zijn zusjes, die speciaal voor die dag een haarband in hadden. Want dat leek me praktischer voor meisjes met hele lange haren dan staarten en speldjes, die dan halverwege de dag als ze op de foto gaan weer zijn uitgezakt.

Not dus, want mijn ene dochter had haar haarband net voor de foto zelf even ‘goed’ gedaan en daarom zat-ie als een soort Rambo-band om haar hoofd. De juf zei later zelfs: ‘Sorry, ik was er niet bij, anders had ik het natuurlijk goed gedaan.’

Makkelijk uit elkaar houden

De schoolfotograaf vond het blijkbaar heel normaal of misschien wel rebels. Of, misschien dacht hij/zij wel dat het expres zo moest, omdat het om een eeneiige tweeling ging (lekker makkelijk uit elkaar houden met één keurig gekapte dame en één wilde Rambo).

Ze stond ook op alle losse foto’s zo trouwens, dus ik heb ze niet gekocht. Als je voor drie kinderen schoolfoto’s aanschaft, is dat echt best veel geld. Dat vond ik het op die manier niet waard. Maar zie de laatste tip voor hoe ik er nu over denk…

Tien tips:

  1. Fotografeer ze vast voordat ze naar school gaan. Wellicht schiet jij een mooi plaatje van die twee nu ze er toch al extra leuk uitzien.
  2. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het is toch leuk als ze een extra mooie outfit dragen die dag. Je hoeft natuurlijk niet iets speciaal voor de schoolfoto te kopen, maar je hebt vast wel iets in de kast wat ze niet dagelijks aantrekken naar school. Of misschien juist wel en wil je ze zo laten vastleggen. Het is allemaal aan jou, dus laat je niet verleiden om ze enorm op te dirken of juist te kiezen voor ‘doe maar gewoon’, omdat je bang bent dat anderen het raar vinden. Het is tenslotte jouw tweeling.
  3. Trek je je eeneiige tweeling altijd hetzelfde aan en dus nu ook? Zorg er dan voor dat je een aanknopingspunt hebt. Misschien weet je nu nog wel wie wie is, maar weet je dat later ook nog? En weten zij het dan? Dus kies voor toch in elk geval één dingetje anders.
  4. Je kunt ook kiezen voor een match, iets anders wat wel mooi bij elkaar past. Dan zijn ze wat makkelijker uit elkaar te houden (eeneiig) en het staat gewoon leuk. Moet je wel onthouden wie welke match droeg natuurlijk, haha.
  5. Nog een tip voor eeneiig: schrijf meteen na ontvangst achterop de foto’s wie wie is. Of, als je ze alleen digitaal hebt, sla ze op met de namen erbij. Nu weet je het feilloos, maar wellicht later niet. Het is voor henzelf ook fijn als ze niet hoeven te gissen.
  6. Het kapsel is een dingetje, want voordat je het weet, is de gel er al uit of de staart uitgezakt. Geef wat gel mee als ze groot genoeg zijn en vraag ze eventueel om elkaars haren goed te doen op het moment suprême. Enne, geen haarband dus als ze die zelf nog niet goed kunnen indoen. 😉 Dan kun je nog beter een diadeem doen, die zetten ze niet zo snel in ‘standje Rambo’.
  7. Grote broer of zus? Dan kan die in elk geval bij de broertjes/zusjes-foto de boel nog even fatsoeneren. En anders kun je de juf of meester in elk geval vragen om je kids te attenderen op appelstroopvegen in het gezicht.
  8. Wat die appelstroopvegen betreft: het is heerlijk broodbeleg, die appelstroop of bijvoorbeeld chocopasta, maar misschien is het veiliger om op deze dag een boterham met kaas te doen. Of in elk geval niet met iets wat ze breed over de wangen kunnen uitsmeren.
  9. Laat het los. Misschien zien ze er niet zo top uit op de foto als toen jij ze afleverde, maar voor later is dit heel leuk, weet ik uit ervaring.
  10. En de laatste tip: bestel ‘m toch! Ik vond het dus zonde om geld uit te geven aan een foto waarop mijn ene dochter er als Rambo uitzag, maar achteraf gezien had ik het gewoon moeten doen. Ik heb nu alleen een foto van het digitale voorbeeld (dus met logo erdoor) en als ik die weer eens bekijk, moet ik weer lachen.

Lees ook: 5 tips om je tweeling te fotograferen

Origineel gepubliceerd in september 2020. Laatste bewerking in april 2023.

Foto: TwinZine (hoofdfoto) en een niet nader te noemen schoolfotograaf 😉