Home Tips 9 tips bij een zieke tweeling

9 tips bij een zieke tweeling

zieke tweeling

Een ziek kind vreet energie, laat staan een zieke tweeling. Dubbele verschoon-, verzorg- en vertroetelmomentjes zijn dan hard nodig. Maar jij kunt dat! Zeker met deze 9 tips.

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd van gezelligheid, maar ook de tijd van snotneuzen, virussen en, als het even tegenzit, kinderen die daardoor ziek worden. Bij tweelingen die prematuur en/of dysmatuur zijn geboren, kan het zijn dat de weerstand zeker die eerste jaren nog niet optimaal is. En vaak zie je dat eerst de ene helft van de tweeling ziek wordt en de andere helft snel volgt. Dubbel pech, niets aan te doen, behalve dan deze tips ter harte nemen als het zo ver is.

  1. Noteer kenmerken van het ziektebeeld per kind in je telefoon of op papier. Je denkt natuurlijk dat je nog wel even oprakelt wie wanneer welke temperatuur had of spuugde, maar er is echt wel een kans dat je het niet meer 100 procent zeker weet. Als het genoteerd is, hoef je het alleen maar even op te zoeken als je bij de huisarts of dokter bent.
  2. Antibiotica of andere medicatie? Zet het volgende moment waarop het moet worden toegediend bij kind 1 en/of kind 2 in je telefoon. Scheelt je weer gepieker of het risico dat je een belangrijk tijdstip vergeet.
  3. Is er vooralsnog slechts eentje ziek? Breng de ander wel gewoon weg naar crèche/gastouder/grootouders o.i.d, want het is fijn als jij je even helemaal kunt focussen op de zieke. De aandacht voor de ander komt echt wel weer als iedereen weer fitter is.
  4. Kun je ze apart laten slapen, of een beetje bij elkaar uit de buurt houden? Doe het! Misschien lukt het de andere helft van de tweeling om fit te blijven. Maar verwacht geen wonderen, want de kans is – als het om een virus of kinderziekte gaat – best groot dat na nummer 1 ook nummer 2 wordt geveld.
  5. Maak het jezelf niet te moeilijk. Als je dagen en nachten – twee keer zo veel en/of twee keer zo lang – bezig bent met het verzorgen van een zieke tweeling kun je gewoonweg niet al het andere ook nog doen. Dus skip afspraken, schuif als het even kan wat werk op en laat je huishouden waar mogelijk liggen. Niemand heeft er iets aan als jij straks ook uit de running bent.
  6. Gebroken nachten omdat ze om de beurt spugen of om een andere reden wakker worden? Maak een schema met je partner, zodat één van jullie in elk geval even kan slapen.
  7. Roep desnoods hulp van anderen in. Misschien kan iemand je andere kind(eren) naar school brengen of een boodschap voor je meenemen. Alles helpt in zo’n situatie.
  8. Probeer nog ergens wat licht en lucht te vinden. Het is lastig om positief te blijven denken als je gebroken nachten hebt en je overdag ook alleen maar aan het zorgen bent, maar ook dit virus gaat weer voorbij. Cliché: lachen is het beste medicijn!
  9. Wees voorbereid op de ‘day after’. Als kinderen ziek zijn, zijn ze vaak ook te lamlendig om veel te protesteren en vinden ze het vooral fijn om bij je te hangen (stiekem wel lekker toch?!). Maar net als je denkt dat ze weer een beetje zijn opgeknapt, komt de echte klap. Ze hebben weer meer energie, maar voelen zich misschien nog niet helemaal top en daardoor zijn ze juist dan even niet te genieten. Onthoud dat ze snel weer echt de oude zijn, maar nog even een opstartmomentje nodig hebben. Het zijn net mensen. 😉

Lees ook: Wie is de oudste van de tweeling?

Origineel verscheen in december 2017. Laatste bewerking in december 2022.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie