Home Tips Tips voor het geboortekaartje van een tweeling

Tips voor het geboortekaartje van een tweeling

geboortekaartje tweeling Ineke

Tweelingmoeder Ineke maakt geboortekaartjes speciaal voor tweelingen. Ze deelt een aantal tips voor de keuzes die je kunt maken voor een geboortekaartje van een tweeling.

Wanneer begin je als aanstaande tweelingouder met het geboortekaartje?

,,Dat mag je helemaal zelf weten! Maar wat belangrijk is om te weten, is dat het tijd kost om het kaartje te maken en te laten drukken. Bovendien: meestal wordt een tweeling eerder geboren dan de uitgerekende datum. Het is dus verstandig om het kaartje ongeveer acht weken voor de uitgerekende datum te regelen. Zo is er voldoende tijd om een proefdruk te maken en het kaartje eventueel aan te passen aan jullie wensen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om even te wachten met het versturen van het kaartje wanneer jullie kindjes zijn geboren, zodat jullie eerst zelf rustig aan elkaar kunnen wennen. (Zo lag ik een paar dagen na de bevalling in het ziekenhuisbed met een laptop op schoot de geboortekaartjes van onze twee meisjes af te maken…) Maar misschien heb je na de geboorte niet zoveel tijd meer om je bezig te houden met de geboortekaartjes en is het wel fijn dat alles van te voren al is geregeld, wanneer je een nog een beetje helder kunt nadenken enzo.

Of je kiest ervoor om een uitnodiging mee sturen voor een kraamfeest voor een selecte groep mensen. Dit kun je doen door een klein kaartje toe te voegen in de envelop van het geboortekaartje, met daarop de uitnodiging. Is er toch spoed bij het maken van het kaartje? Dan kan ik natuurlijk altijd kijken hoe ik kan helpen.”

Is het gebruikelijk om bij een tweeling voor één of twee kaartjes te kiezen?

,,Toen ik in 2015 zwanger was van onze tweeling kon ik weinig originele geboortekaartjes voor tweelingen vinden. Toen vond ik vooral kaartjes waarbij je uit één kaartje kon kiezen. En ik vond het juist leuk om hen beiden een eigen kaartje te geven, ook voor later. Maar dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk.”

Wat zijn de mogelijkheden voor tweelingkaartjes?

,,Er zijn verschillende varianten in geboortekaartjes voor een tweeling of meerling. Je kunt kiezen uit een luikvouwkaartje (een kaartje dat je openvouwt met op elke zijde een naam van een kindje) of één kaartje in de vorm van een label of een dubbelkaartje. Je kunt ook twee losse labeltjes aan een kaartje maken met daarop de namen van de kindjes. Of twee kleine foto’s met een touwtje aan de kaartjes toevoegen. Of natuurlijk de labelkaartjes die ik als voorbeeld op mijn website heb staan. Eigenlijk is er ontzettend veel mogelijk!”

Wat zet je op het kaartje?  

,,Je bent natuurlijk helemaal vrij om te kiezen wat voor informatie je op je geboortekaartje zet. Wat veelal gebruikelijk is, is de namen op de voorzijde en op de achterzijde:

  • Datum
  • Geboortetijd en -gewicht, en eventueel de lengte  
  • Namen van de ouders en eventuele broertjes /zusjes
  • Adresgegevens, telefoonnummer, en een regeltje met bezoektijden

Soms staat er op het ene kaartje dat … het tweelingbroertje is van … en op het andere precies andersom. Of kiest men voor een bepaalde tekst of een gedicht. Ook mooi: een tekst of gedicht op het ene kaartje beginnen en door laten lopen op het andere kaartje.”

Kun je twee kaartjes gewoon in één envelop sturen?  

,,Bij de tweelingkaartjes die ik maak, houd ik altijd rekening met het gewicht van de kaartjes. Ik zorg ervoor dat de kaarten niet zwaarder worden dan 20 gram, zodat je maar één postzegel hoeft te gebruiken. En de kaarten passen in één envelop. Je kunt natuurlijk ook voor twee enveloppen kiezen, dat is aan jezelf. Ik maak overigens ook matchende sluitstickers om de enveloppen mooi mee af te sluiten.”

Heb je verder nog tips?

,,Ik ontwerp ook geboortekaartjes helemaal op maat. Dus als je zelf een leuk idee hebt en mijn stijl spreekt je aan, help ik je graag met ontwerpen.”

Nieuwsgierig naar het werk van Ineke? Neem dan een kijkje op haar website. Of check Ineke op Instagram.

Lees ook: 53 tips voor teksten op het geboortekaartje voor je tweeling

Origineel verscheen in april 2019. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto’s: Breng Over Kaartjes/Ineke