Een tweeling lijkt altijd op elkaar, dat is voor veel mensen een gegeven. Maar is dat eigenlijk wel zo? Of kan een tweeling ook níet op elkaar lijken en toch écht een tweeling zijn?
‘Huh, maar jullie lijken helemaal niet op elkaar?!’ Handen in de lucht als je een tweeling bent of hebt tegen wie dit weleens is gezegd. De kans is zeer groot dat je dan een twee-eiige tweeling bent (of hebt).
Twee-eiige tweelingen kunnen net zo verschillend zijn als ‘gewone’ broer(s) en zus(sen). Daardoor zien mensen – zelfs als het niet om een broer/zus-combinatie gaat, maar om twee zussen of twee broers – niet altijd dat het om een tweeling gaat. Zeker als de twee wat ouder worden en de broers/zussen niet op elkaar lijken.
Echte tweeling?
Ben je dan wel een echte tweeling als je twee-eiig bent? Ja dus! Volgens Van Dale Uitgevers is de betekenis van tweeling: twee even oude kinderen van dezelfde moeder. Ook een twee-eiige tweeling is op (ongeveer) hetzelfde moment ontstaan en geboren en heeft in de tussentijd samen in de baarmoeder gezeten.
En hoe zit het dan met de eeneiige variant? Bij een twee-eiige tweeling komt het DNA voor gemiddeld 50 procent overeen: de kinderen zijn ontstaan uit twee eicellen die zijn bevrucht door twee zaadcellen. Een eeneiige tweeling – ontstaan uit één eicel en één zaadcel – is in principe genetisch identiek. Daarom lijken deze kinderen in principe sprekend op elkaar.
Wel verschillen
Natuurlijk kan het zijn dat er desondanks verschillen te zien zijn bij een eeneiige tweeling. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met dat ze zich in de buik anders hebben ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan een groot verschil in gewicht. Dat valt, zeker als ze klein zijn, op. Het kan ook te maken hebben met verschillen die ontstaan tijdens het opgroeien, zoals dat de twee bewust kiezen voor andere uiterlijke kenmerken. Denk aan kleding of kapsel. Dat maakt dat ook een eeneiige tweeling soms vrij makkelijk uit elkaar te houden is.
Tegelijkertijd kan het zo zijn dat een twee-eiige tweeling juist best veel gelijkenissen vertoont. Zelfs zo veel dat je twijfelt of de twee wel echt twee-eiig zijn. Zeker bij baby’s is het soms nog moeilijk te zien hoeveel ze wel of niet op elkaar lijken. Dat is ook niet gek, want dat zie je wel vaker bij broers en/of zussen; bij sommigen zie je heel duidelijke overeenkomsten, bij anderen vraag je je af of ze wel echt uit dezelfde ouders komen.
Conclusie
De conclusie is dus dat je een tweeling kunt zijn, ook als je er op het eerste gezicht niet hetzelfde uitziet. Leuk weetje: veel tweelingouders zullen roepen dat hun eeneiige kinderen heel verschillend zijn, ook al zie jij in eerste instantie twee individuen die er exact hetzelfde uitzien.
Lees ook: Je bent een echte tweeling als je…
Foto: Unsplash/Yara Amaral