Hoera, je hebt het eerste jaar met tweeling overleefd! Nu kun je ontspannen. Of niet?! TwinZine vroeg aan tweelingouders wat zij nu juist moeilijker vinden na het eerste jaar.
Dit lijstje zou oorspronkelijk heten: 10x wat moeilijker wordt na dat eerste jaar. Maar jullie antwoordden zo massaal op die vraag dat het er veel meer dan tien zijn geworden. Ervaren moeders riepen: dat eerste jaar was juist het makkelijkste jaar! Of: de babytijd was heerlijk! En: wat was er nu eigenlijk pittig aan dat jaar?!
We laten even in het midden of ze er ook zo over dachten ín dat eerste jaar, maar feit blijft: er zijn dingen die juist wat lastiger worden na dat eerste jaar. En dat weet je dan pas.
Daarom ter voorbereiding vast dit lijstje, zodat je weet waar je nog extra van moet genieten nu. Of gewoon om even te lachen omdat het zo herkenbaar is.
- Ze liggen niet stil meer. Dit antwoord is zo vaak genoemd dat het dus echt waar is dat je heimwee kunt hebben naar de tijd dat je ze kon neerleggen en ze ook op diezelfde plek bleven liggen, of in elk geval niet ver daar vandaan.
- Ze kunnen lopen. Leuk ja, maar dat betekent wel steeds achter twee hummels aan rennen, want ze lopen ook gerust weg (de ene naar links en de ander naar rechts).
- Ze willen niet meer in de kinderwagen (of in elk geval steeds minder makkelijk).
- Ze jengelen. Ze ruziën. Ze hebben onderlinge strijd. Ze pakken speelgoed af. Ze slaan elkaar. Misschien niet alles tegelijk, maar alles komt toch wel een keertje voorbij.
- Ze krijgen een mening en een bijbehorende grote mond. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze die mening uiten. Let maar op!
- Ze klimmen overal op. En uit.
- Ze slapen steeds minder. Die dutjes waren echt niet altijd handig als je op pad wilde, maar achteraf toch wel fijn dat je dan meerdere rustmomenten had.
- Je kunt bij gebrek aan slaapjes makkelijker op pad, maar ook weer niet. Want slapen of gewoon lekker een tijdje stilzitten in de kinderwagen en rondkijken, is er niet meer bij. Dus dat betekent voor jou niet meer rustig kletsen en lunchen met vrienden.
- De melkflessen zijn vervangen voor eten. Je hoeft maar even op en onder je tafel te kijken om te weten wat voor een ravage twee kleintjes kunnen achterlaten na ontbijt, lunch, diner of tussendoortje. Die melk zat hooguit in hun nek, op het spuugdoekje of, nou vooruit, op je blouse, dat eten ligt overal!
- Het wordt steeds zwaarder om ze tegelijk te dragen.
- Ze spannen samen tegen broertjes/zusjes/ouders/oppas etc.
- Je kunt ze niet meer ‘even laten huilen’, want voor je het weet hangen ze aan je been of staan ze naast je bed.
- Ze gaan steeds minder eten (lussiknie) en daarna juist steeds meer (en vaak ook nog zonder je toestemming).
- Je moet de hele tijd nee zeggen. En dan nee keer twee.
- Ze willen alles hetzelfde. Of juist weer niet net als jij dat wel wilt.
- Heel fijn dat ze zindelijk (aan het worden) zijn hoor, maar twee kids die continu naar de wc moeten, is zo tijdrovend. En sowieso is die zindelijkheidstraining keer twee behoorlijk intensief. Nee, dan waren die luiers zo gek nog niet.
Lees ook:
9x wat makkelijker wordt na het eerste jaar
De 20 belangrijkste lessen die je leert in dat eerste jaar
Gepubliceerd in september 2020. Laatste bewerking in april 2023.
Foto: Pexels/Tran Long