Home Lijstje 9x wat makkelijker wordt na het eerste jaar

9x wat makkelijker wordt na het eerste jaar

makkelijker na eerste jaar

Je zit nog niet in de terrible two’s, maar het hulpeloze is er al wel van af. Fijn voor jou als tweelingouder. Deze negen dingen worden echt wel makkelijker na dat eerste jaar.

  1. Ze krijgen een ritme. Als je dit nog niet had met je duo was het vast een pittig jaar voor je. De kans is groot dat ze nu wel (meer) tegelijk gaan eten, slapen etc.
  2. Ze gaan lopen. Althans, de meeste kinderen gaan tussen hun eerste en tweede jaar lopen. Dat scheelt vast weer wat gesjouw.
  3. Ze slapen minder. Als het goed is, is er nu net of gaat er nu bijna een slaapje af en gaat jouw duo nog ‘maar’ twee keer een dutje doen overdag. En in dit jaar ga je waarschijnlijk naar één dutje. Aan de ene kant misschien jammer, wat minder slaapjes, maar aan de andere kant ben je wat vrijer om te gaan en te staan wanneer je wil. En kun je ook nog wat gedaan krijgen tijdens een lange middagdut van je duo.
  4. Ze slapen meer! Nou ja, meer door, moet dat eigenlijk zijn. Het geldt helaas niet voor alle kinderen, maar als het goed is, heb jij nu ongeveer je avonden en nachten weer terug. En anders komt dat vast snel. Hang in there!
  5. Je lijf en hormonen zijn weer een beetje in balans. Je bent (of je vrouw is) officieel – maar goed, wat is officieel in dit geval nou eigenlijk?! – ontzwangerd. In elk geval voel je je vast alweer een beetje meer jezelf en dat maakt het leven als tweelingouder al een stuk makkelijker.
  6. Ze kunnen zelf dingen vasthouden. Hoera, die flesjes en bekers kunnen ze nu zelfstandig naar binnen werken.
  7. Je snapt ze beter. Mensen vergeten het weleens, omdat het om je eigen kinderen gaat, maar ook die moet je leren kennen. Na dat eerste jaar zie je al wat meer van het karaktertje en dat scheelt.
  8. Je hebt meer zelfvertrouwen. Dat hele credo ‘we doen allemaal maar wat’ klopt natuurlijk. Maar het is ook wel een fijn gevoel als je je iets zekerder voelt over wat je doet. En na een jaar moederen of vaderen over een tweeling durf je vast wat meer op jezelf en de keuzes die je maakt te vertrouwen. En als je dat nog niet is gelukt, maak dat dan je doel voor dit jaar. Je mag altijd twijfelen, dat is heel normaal. Maar probeer ook te luisteren naar je moeder/vadergevoel.
  9. Je weet nu: alles is écht een fase. Want ja, dat roept iedereen voor de geboorte al, maar het klopt en dat heb je nu al een jaar lang meegemaakt. Vergeet dat vooral de komende jaren niet!

Lees ook: De 20 belangrijkste lessen die je leert in dat eerste jaar

Origineel gepubliceerd in november 2019. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: TwinZine