Home Tips Samen of apart naar school? 8 tips!

Samen of apart naar school? 8 tips!

Samen of apart school

Ben je er nog niet uit of je je tweeling straks samen of apart in de klas wilt? Het is een dilemma voor veel ouders. 8 tips om de keuze hopelijk iets makkelijker te maken.

  1. Lees onderzoeken over het thema samen of apart. Check ook de artikelen op de website van de NVOM over dit onderwerp. Het kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.
  2. Informeer ook eens bij andere tweelingouders of andere tweelingen welke keuze zij hebben gemaakt en hoe dat is bevallen.
  3. Bedenk goed dat alle onderzoeken, artikelen en alle verhalen die je hoort over tweelingen gaan, maar niet over jouw tweeling. En als jij een keuze maakt, gaat het wél over jouw tweeling.
  4. Daarom: kijk naar je kinderen. Jij kent ze als ouder het beste.
  5. Vergeet niet dat elke keuze emotioneel is, omdat je nog niet 100 procent kunt weten wat de beste keuze is. Maar vertrouw er ook op dat je weet of het goed is of niet zolang je naar je kinderen blijft kijken.
  6. Ga het gesprek aan met de school van je keuze. Wat is het beleid als het om tweelingen gaat en hoe flexibel is de school hierin? Op elk moment samen met jou kijken naar wat het beste is voor jouw kinderen, dát zou het beleid moeten zijn.
  7. Durf terug te komen op een eerdere beslissing als je ziet – of vanuit school hoort – dat de keuze die je eerder maakte niet de juiste is. Het geluk van jouw kinderen staat voorop.
  8. Spreek vooraf al af met de school dat je terug mág komen op je beslissing. Dat maakt het ook makkelijker om het daadwerkelijk te doen als het moment daar is.

Origineel verscheen in april 2018. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: TwinZine