Is een tweeling altijd te zien op de echo? Het antwoord is nee. Maar hoe kan dat dan? En wanneer kun je een tweeling echt niet missen? TwinZine vroeg het aan tweelingmama en verloskundige Karen.
Hoe lastig kan het zijn, embryo’s spotten op een echo? Nou, best lastig, zo blijkt! Er zijn eerste echo’s waarop een tweeling wordt gemist. Bij mij (Annemarie, oprichter van TwinZine) bijvoorbeeld, was er op de vroege echo bij 7 weken één kloppend hartje te zien en bij 9 weken waren het er ineens twee! Blijkbaar lag mijn ene meisje tijdens de eerste echo lekker verstopt achter haar zusje.
Meer ervaringen
En zoiets gebeurt vaker. In een Facebookgroep voor tweelingmama’s en via het Instagramaccount van TwinZine vroeg ik tweelingouders naar hun ervaring. En wat denk je? Bij meerdere tweelingmama’s was er op de eerste echo nog geen tweeling te zien. Bij Leanne was er met ruim 6 weken één kindje te zien, maar een week later waren het er twee! En zo zijn er veel meer mama’s die pas na de eerste echo werden verrast met het tweelingnieuws. Uit de poll op Instagram bleek het bij 10 procent (= 30 moeders) te zijn gemist. En op Facebook gaven 55 tweelingmama’s aan dat hun tweeling bij een echo onder de 9 weken is gemist.
Pas bij 20 weken
Karen – verloskundige, echoscopist en zelf moeder van een tweeling – weet wel hoe dat kan. ,,Vroeger kreeg je in principe pas de eerste echo bij een zwangerschapsduur tussen de 10 en 12 weken. Tegenwoordig gebeurt het vaak al veel vroeger in de zwangerschap. Omdat het bij de verloskundige zelf in de praktijk kan, maar vooral omdat de aanstaande ouders dat ook graag willen. Dat is in de afgelopen tien tot vijftien jaar echt wel veranderd. En bij hele vroege echo’s is de kans ook groter dat een tweelingzwangerschap wordt gemist.”
Volgens Karen zou je bij een echo bij een zwangerschapsduur van 9 weken een tweeling al niet meer moeten missen. Toch komt ook dat voor. Bij Babet bijvoorbeeld werd de tweeling pas bij de derde echo, bij 12 weken, gespot. Bij Nicole ook pas bij de derde echo met 11 weken en bij Diana zelfs pas bij de VIERDE echo, bij 20 weken…
Geen inwendige echo
Karen: ,,De technologie ontwikkelt zich zo snel, waardoor je steeds betere apparatuur hebt. Maar niet iedereen beschikt over de nieuwste apparatuur of er wordt bijvoorbeeld alleen uitwendig gekeken, bijvoorbeeld omdat de zwangere vrouw geen inwendige echo wil. Of iemand scant de baarmoeder niet uitgebreid genoeg door. Bij hele vroege echo’s zijn de embryo’s nog heel klein. Dan kan het zijn dat ze zo dicht bij elkaar liggen, dat je er eentje misschien niet zo snel ziet. In zulke gevallen kan het dus zijn dat een meerling wordt gemist.”
Verschil eeneiig en twee-eiig
Wordt een eeneiige tweeling eerder gemist dan een twee-eiige tweeling? ,,Ik denk dat een eeneiige tweeling die een vruchtzak deelt eerder kan worden gemist omdat de embryo’s soms erg dicht op elkaar kunnen liggen. Zeker bij de hele vroege echo’s van 6/7 weken. Rond de 9 weken zou je ook die er toch echt wel uit moeten kunnen halen, mits de beeldvorming goed genoeg is (dus goed apparaat en geen hoge BMI bij de zwangere vrouw).”
Niet altijd twee goede embryo’s
Andersom gebeurt het overigens ook. Dus dat op een vroege echo juist wel een tweeling is te zien, maar bij de standaard echo bij 12 weken niet meer. ,,Het komt regelmatig voor dat een zwangerschap wel begint met twee vruchtzakken, maar niet altijd zitten er twee goede embryo’s in”, legt Karen uit. ,,Vaak zie je al dat een van de embryo’s achterloopt in groei. Dan moet de tijd uitwijzen of het een blijvende tweelingzwangerschap is. Vroeger waren er geen echo’s of kreeg je pas een echo later in de zwangerschap. Daardoor wist je als aanstaande ouder niet eens dat er in het begin sprake was van een tweeling.” ‘Vanishing twin’ luidt de naam van dit fenomeen.
Laat het even bezinken
Karen ziet in haar Echopraktijk Preview, die deel uitmaakt van verloskundigenpraktijk Femme in Den Haag, zo eens in de drie tot vier maanden een tweeling die ongeveer even groot is. Daarbij is dus de kans groot dat het om een goede tweelingzwangerschap gaat. Mooi vindt ze het om de reactie van de aanstaande tweelingouders te zien. ,,Ze reageren heel wisselend. De een is meteen superblij, de ander heeft wat meer tijd nodig. In dat laatste geval zeg ik, als ervaringsdeskundige, weleens: laat het even bezinken, het komt goed.”
Lees ook:
Pas bij 30 weken wist Karin dat ze zwanger was van een tweeling
Eeneiige tweeling kust in baarmoeder
Origineel verscheen in september 2020. Laatste bewerking in februari 2023.
Foto’s: Echopraktijk Preview/Karen