Home Nieuws Tweeling scheelt meer dan de helft in gewicht

Tweeling scheelt meer dan de helft in gewicht

meer dan de helft in gewicht

Eeneiig zijn ze, maar dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen als je foto’s van de meisjes ziet. Ze scheelden bij de geboorte namelijk meer dan de helft in gewicht.

De Amerikaanse Brittany en Mike waren in shock toen ze ontdekten dat ze een tweeling zouden krijgen, maar vonden het idee al snel fantastisch. Maar al snel waren er grote zorgen om de eeneiige meisjes, die een placenta deelden.

Het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS) trad op… Hierbij gaat de bloedstroom in de bloedvaten over de placenta voornamelijk één kant op, waardoor het ene kindje ‘donor’ wordt en steeds bloedtransfusies aan het andere kindje – de ontvanger – geeft, maar weinig terugkrijgt. Daardoor krijgt de een dus te veel bloed en de ander te weinig.

Oneerlijke verdeling placenta

Brittany werd twee keer per week gecheckt en uiteindelijk moest ze worden geopereerd om te voorkomen dat de TTS-situatie bleef bestaan. Gelukkig ging dat goed en konden de meisjes in haar buik verder groeien. Al bleek er ook een oneerlijke verdeling van de placenta te zijn, waardoor een van de kindjes sterk achterbleef in groei. En er waren meer complicaties, waardoor Brittanny wist dat de kans groot was dat haar kleinste meisje het niet zou redden.

Slechts 680 gram

Spannende weken volgden. Uiteindelijk hield Brittanny de meisjes ruim 31 weken weken in haar buik. Op 8 september 2019 werden Shea en Riley Geboren. Shea woog ruim 1800 gram en Riley slechts 680 gram. Het ‘grote’ meisje bleef 32 dagen in het ziekenhuis, Riley 72 dagen.

Het was een lange moeilijke weg, maar intussen zijn de zusjes alweer even samen thuis en gaat het goed met ze. Shea weegt intussen (januari 2020) 4,8 kilo en Riley 3 kilo. Het gewichtsverschil tussen de twee is nog altijd duidelijk te zien op recente foto’s. Die vind je hier.

Bewust van gevaren

Brittanny vindt het belangrijk om haar verhaal te delen, omdat ze hoopt dat andere ouders hierdoor bewuster worden van de gevaren van het delen van een placenta, zoals haar meiden deden. In principe krijgen vrouwen die zwanger zijn van een eeneiige tweeling met gedeelde placenta al extra controle, maar Brittanny hoopt dat vrouwen hier – als dat niet het geval is – ook zelf om gaan vragen. ,,Geef aan dat je extra wilt worden gecheckt, zodat ze het áls het misgaat snel kunnen ontdekken en actie kunnen ondernemen.”

Over haar eigen meisjes zegt ze: ,,Ik heb het soms nog moeilijk als ik ze in mijn armen heb. Dan huil ik, omdat ik dacht dat ik ze zou verliezen.”

Lees ook: Record: de meest premature tweeling ter wereld

Foto: TwinZine