Home Zwanger Tien vragen die je kunt stellen als je een tweeling krijgt

Tien vragen die je kunt stellen als je een tweeling krijgt

vragen tweeling

Net ontdekt dat je zwanger bent van een tweeling? Ga jezelf niet gek maken door op Google te zoeken, maar zorg wel dat je je voorbereidt. Tien vragen die je echt moet stellen!

Allereerst: als je hebt ontdekt dat je zwanger bent van een tweeling weet je meestal vrij snel dat dit een risicovollere zwangerschap is dan wanneer je een eenling zou verwachten. Daar kun je eindeloos naar googelen, maar de kans is groot dat je er niet vrolijk van wordt. Op internet is veel ellende te vinden en de positieve verhalen worden nu eenmaal minder vaak gedeeld dan de negatieve.

Een tip

De belangrijkste tip die ik je kan geven, is dus: vraag het aan je arts! Want ja, zwanger zijn van een tweeling betekent ook dat je niet bij de verloskundige terechtkomt, maar in het ziekenhuis onder controle bent. 

  1. Wat voor soort tweeling verwacht ik: eeneiig of twee-eiig? Let op: dit kan lang niet altijd worden bepaald, dus wellicht kom je er pas achter ná de geboorte van de tweeling, zelfs pas na een DNA-test
  2. Hebben de baby’s een eigen vruchtzak? Het is heel zeldzaam, maar het kan voorkomen dat een eeneiige tweeling ook de vruchtzak deelt. Dat maakt de zwangerschap wel een stuk risicovoller, dus dit is belangrijk om te weten.
  3. Hoeveel placenta’s heb ik? Als het er eentje is, krijg je sowieso een eeneiige tweeling. Al is er nog een kans dat de placenta’s zijn vergroeid, dan kan het wel twee-eiig zijn. Dus toch een DNA-test dan, of je ziet het aan het geslacht: j/m. 😉 Als de placenta wordt gedeeld, brengt dat een groter risico met zich mee.
  4. Hoe vaak moet ik voor controle naar het ziekenhuis? Dit hangt af van het soort zwangerschap; als je één placenta hebt, moet je waarschijnlijk vaker naar het ziekenhuis. Ook handig om te weten, is hoeveel foliumzuur en vitamine D je gedurende de zwangerschap moet gebruiken. 
  5. Met hoeveel weken ga ik uiterlijk bevallen? In principe wordt 37 (eeneiig met één placenta) of 38 weken (twee-eiig of twee placenta’s) aangehouden als de maximale termijn voor een tweelingzwangerschap, maar het is goed om te weten of er ook speling is. Als het goed gaat, zou je zelfs de 40 weken kunnen halen.
  6. Kan ik natuurlijk bevallen? Vaak kan dat ook met een meerling en de meeste artsen willen ook voor die optie gaan als het even kan, maar wellicht is er nu al iets in jouw situatie wat ervoor zorgt dat de kans op een keizersnede groter is.
  7. Welke risico’s zijn er? Je hoeft natuurlijk nog geen rekening te houden met iets wat er niet is, maar het kan toch fijn zijn als een arts even kort benoemt welke risico’s er zijn. Want vroeg of laat hoor of lees je er toch wel iets over, dus dan is informatie van degene die jou kent en volgt en verstand heeft van zaken het allerbeste. Laat het dan wel bij die informatie van de arts. Als er complicaties ontstaan, is het vroeg genoeg om meer informatie in te winnen. Overigens vind je hier meer tips over hoe je omgaat met risicogesprekken over je tweelingzwangerschap.
  8. Hoe lang is mijn baarmoedermond? Een verkorte baarmoedermond betekent een verhoogde kans op vroeggeboorte. Dit wordt vaak gecheckt, maar het kan ook zijn dat het bij jou niet nodig is. 
  9. Tot wanneer mag ik werken? De arts kan je slechts een advies geven en dat advies indien nodig ook weer aanpassen als je situatie verandert. Maar voor jezelf en bijvoorbeeld je werkgever is het wel fijn als ongeveer bekend is wanneer je moet minderen (bijvoorbeeld alleen nog maar halve dagen mag werken) of helemaal moet stoppen.
  10. Kan ik gewoon blijven sporten/seks hebben? Misschien vind je het ongemakkelijk om te vragen en de kans is groot dat de arts zegt dat het kan zolang je je goed voelt. Maar als je enigszins twijfelt, is het toch slim om het even te checken. Je arts kent je situatie én kan advies op maat geven.

Je hebt vast zelf nog meer vragen, nu of later in de zwangerschap. Nog een tip: maak voor elke doktersafspraak een lijstje met de vragen die je op dat moment hebt. Schrijf ze gewoon vast op als ze in je opkomen, zodat je tijdens de afspraak niet hoeft te graven in je geheugen (is toch al lastiger als je zwanger bent ;-)). 

Lees ook:
5 fabels over je tweelingzwangerschap

Gepubliceerd in oktober 2017. Laatste bewerking in oktober 2022.

Foto: Freestocks.org/Joanna Malinowska