Home Zwanger 5 fabels over de tweelingzwangerschap

5 fabels over de tweelingzwangerschap

fabels tweeling zwanger

Zwanger van een tweeling? Dan zijn onderstaande thema’s vast al eens voorbijgekomen. En anders gaat dat ongetwijfeld nog gebeuren. TwinZine zet vijf fabels voor je op een rij.

IVF

De kans op een tweeling is inderdaad groter als er bij bijvoorbeeld ivf meerdere bevruchte eitjes worden teruggeplaatst, maar dat betekent niet dat álle tweelingen zijn ontstaan via vruchtbaarheidsbehandelingen.

ERFELIJK

Als het dan geen ivf is, zit het vast in de familie! Maar bij eeneiige tweelingen is er nog geen erfelijke factor gevonden (hoewel er ook niet meer met zekerheid wordt gezegd dat er geen erfelijke factor kan zijn), bij twee-eiige tweelingen wel. Maar niet in iedere familie komen al tweelingen voor.

GENERATIE OVERSLAAN

Het is, ook al wordt dat vaak geroepen, niet bewezen dat het krijgen van een (twee-eiige) tweeling een generatie overslaat. Natuurlijk komt het wel voor, maar het is geen gegeven.

GEWICHT

Ja, de kans is groter dat je meer aankomt dan iemand die zwanger is van één kind. Er zitten twee baby’s in je buik, dus reken maar uit. Toch is het geen feit dat je er meer kilo’s bij krijgt dan iemand die zwanger is van een eenling. Er zijn vrouwen die in verwachting zijn van één kindje en 30 kilo aankomen en vrouwen die uiteindelijk met twee baby’s in hun buik ‘slechts’ 12 kilo meer dan normaal op de weegschaal zien.

KEIZERSNEDE

Heel veel mensen schijnen te denken dat een tweeling niet via de ‘natuurlijke weg’ kan worden geboren. Maar het is echt mogelijk: twee baby’s kunnen vaginaal worden geboren. En nee, ze komen er niet tegelijkertijd uit. Gewoon netjes na elkaar. 😉

Meer fabels? Deels ze via redactie@twinzine.nl 

Lees ook:
Risicogesprekken over je tweelingzwangerschap: hoe ga je ermee om?

Foto: Fotostudio Duo

Origineel gepubliceerd in mei 2017. Laatste update in februari 2023.