Home Lijstje 9x waarom het druk is met een tweeling

9x waarom het druk is met een tweeling

druk tweeling

Druk zeker, zo’n tweeling?! Iedere tweelingouder heeft die opmerking weleens gehoord. En ja, het ís druk. Waarom? We geven je negen redenen!

  1. Twee baby’s betekent alles dubbel doen Ja, echt alles beste kersverse ‘eenlingouders’, dus reken maar uit hoeveel tijd een tweelingouder eraan kwijt is. Die baby’s hebben allebei flesjes/borstvoeding, hapjes, luiers, kleding en aandacht nodig.
  2. De wasmand is nooit meer leeg Of je nu van nul naar twee kinderen bent gegaan, of dat je tweeling nummer 2 en 3 binnen het gezin zijn: wassen zul je! Als ze ouder worden, kunnen ze wel twee dagen met een broek en shirt doen. Maar baby’s moeten gewoon heel vaak worden verschoond. Hoera voor zomerbaby’s, dat scheelt weer.
  3. Ze slapen lang niet altijd precies tegelijk Wanneer ze dat wel doen, heb je geluk! Maar laten we eerlijk zijn, er is er altijd wel eentje die eerder wakker wordt. Of de ander wakker maakt. Of weigert te slapen en dan aan het eind van de dag omvalt, terwijl de ander nog energie voor tien heeft. Je hebt het al druk met het coördineren van dat hele slaapschema!
  4. Ze zijn om de beurt ziek En dan mag je eigenlijk nog van geluk spreken, want twee zieke baby’s/dreumesen/peuters tegelijk is helemaal de hel. Maar als ze elkaar afwisselen, betekent het voor jou gewoon dagenlang in de survivalmodus.
  5. Op reis gaan, al is het maar een dagje, kost je twee keer zo veel voorbereidingstijd Niet alleen vanwege het inpakken en al die extra spullen, maar ook omdat je tussendoor nog moet voeden/verschonen/entertainen. Keer twee!
  6. Je kinderen zitten de hele tijd in precies dezelfde fase Je kent ze wel, al die fijne fases. Omrollen tijdens het verschonen. Eenkennig zijn. Neeeeeeeee roepen. In de supermarkt op de grond liggen. Etcetera.
  7. Ze beïnvloeden elkaar Soms positief natuurlijk (‘Ik wil ook op het potje!’) maar net zo goed minder positief. Wil de een niet eten, dan lijkt de ander dat ook ineens een goed idee. Rent broer/zus weg, waarom zou jij dan nog wel blijven staan? Hop, de andere kant op!
  8. Alles buiten de deur duurt langer dan je hebt gepland Iedereen wil namelijk even een praatje met je maken over je tweeling, ook als je daar – en dat is vaak zo – geen tijd voor hebt.
  9. Samen staan ze sterker Ze kunnen jou met z’n tweeën ’terroriseren’ en als ze dat eenmaal door hebben… Ze hebben dubbele fantasie en inspiratie, kunnen met elkaar overleggen – ze hebben helaas aan één blik al genoeg – en met z’n tweeën plannen uitvoeren die voor een eenling gewoonweg niet haalbaar zijn.

Lees ook: Hé tweelingouder, het is oké om…

Origineel verscheen in april 2017. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie