Home Nieuws Wetenschappers zoeken honderd tweelingen voor uniek DNA-onderzoek

Wetenschappers zoeken honderd tweelingen voor uniek DNA-onderzoek

wetenschappers DNA-onderzoek

Man en tweeling? Dan zoeken wetenschappers jou voor uniek DNA-onderzoek. Ze willen met hun onderzoek onder honderd tweelingen een methode aanscherpen om aan te kunnen tonen welke helft van een tweeling een misdaad heeft gepleegd.

Wees gerust: je hoeft geen misdaad te hebben gepleegd of te willen plegen om mee te kunnen doen aan dit onderzoek. Wetenschappers Heleen Coreelman en Sofie Claerhout van de KU Leuven onderzoeken de genetica in familiestambomen, in België en Nederland. Daarvoor zoeken ze specifiek eeneiige en twee-eiige tweelingbroers én verre achterneven (met minimaal zes en maximaal vijftien generaties ertussen).

Vastgelopen moordzaken

Claerhout vertelt in een filmpje over de zoektocht het volgende: “Wist je dat stukjes DNA in jouw familie heel mooi worden overgeërfd? Het mannelijk Y-chromosoom bijvoorbeeld en dat is heel interessant voor vastgelopen moordzaken. Hoe? Via DNA-verwantschapsonderzoek. Want als de dader zelf niet naar voren komt, kan ik hem misschien vinden via zijn familie.”

De wetenschappers willen dus kijken hoe ze met het Y-chromosoom ook héél dicht met elkaar verwante mannen kunnen onderscheiden. Door mee te doen, draag je volgens de wetenschappers niet alleen bij aan het onderzoek. “Je kunt met de resultaten ook je eigen familiegeschiedenis verder ontrafelen.” Je kunt jezelf en je tweelingbroer hier inschrijven.

Uitleg van wetenschappers

Check het filmpje op Nieuwsblad.be voor meer uitleg van de wetenschappers zelf.

Foto: Unsplash/Braño