Home Tips 13 tips om je tweeling te douchen

13 tips om je tweeling te douchen

tweeling douchen

Stel, je hebt geen bad, maar wel een jonge tweeling die zo nu en dan moet worden gewassen. Hoe doe je dat nou het slimste? Tweelingmoeders delen hun 13 allerbeste douchetips.

 1. Douche mee! De ene ouder in de douche met een baby, de andere ouder wacht met de andere baby in de badkamer voor de grote wisseltruc.
 2. Of deze, als je alleen bent: zet de kinderen tussen je benen op de douchevloer met wat speelgoed en droog eerst jezelf af terwijl ze nog spelen, dan kun je ze daarna om de beurt afdrogen en aankleden.
 3. Een badstoeltje alleen voor in bad? Nee hoor, daar kun je een kleintje ook prima inzetten onder de douche. En met twee is het dubbel zo gezellig, allebei in hun eigen zitje, bijvoorbeeld een badring.
 4. Lopen ze? Doe sokken aan tegen het uitglijden! Of gebruik antislipsokken (bijvoorbeeld deze Sweakers) die je ook bij het zwembad kunt gebruiken. De voetjes was je dan als ze verder helemaal klaar zijn nog even apart.
 5. In bad in de gootsteen: de perfecte hoogte en je kunt er goed bij. (De meningen over de hygiëne hiervan verschillen; maak de gootsteen sowieso even goed schoon voordat je er een sopje in maakt voor je kinderen.)
 6. Gebruik een bak, tobbe, opblaasbadje, wasteil of hondenbad waarin twee kinderen kunnen zitten. Tip van een tweelingmoeder: het Bibabad, want dat schijnt perfect te passen.
 7. Entertainen in de douche kan al heel simpel. Terwijl je de ene afdroogt, geef je de ander vast de wisser of een doekje om de boel droog te maken. Ook handig voor jezelf. 😉
 8. Als je kinderen toch nog wat ander entertainment zoeken, zijn deze speelgoedtips misschien handig: een puzzel of letters voor aan de muur in de douche.
 9. Als ze wat groter zijn, kunnen ze jou werk uit handen nemen: laat ze elkaars rug soppen!
 10. Vergeet niet: douchen/badderen hoeft echt niet elke dag. Sterker nog: voor de tere kinderhuidjes is het niet eens goed. En elke dag haren wassen, is al helemaal niet nodig. Bovendien kost het vaak onnodig veel tijd en energie.
 11. Handig schema wanneer je ze niet dagelijks in douche of bad doet: de ene dag het ene kind onder de douche met papa of mama en de dag erna het andere kind. Heb je meteen even quality time!
 12. Koop grote badcapes waar je ze helemaal in kunt wikkelen. Ze moeten namelijk vaak toch even op elkaar wachten en dan is het fijn als ze warm blijven. Extra tip van mij (Annemarie, oprichter van TwinZine): ik wikkelde mijn dochters altijd in de enorme swaddle doeken van Aden + Anais, die zijn zo fijn! Niet de goedkoopste in aanschaf, maar ze worden verkocht in een pak van drie, gingen hier jaren mee en bleven mooi ondanks dat ze heel veel zijn gebruikt.)
 13. En ten slotte: neem de tijd! Probeer er een feestje van te maken.

De tips komen van allemaal lieve tweelingmoeders. Speciale dank aan tweelingmama Sara, want die had heel veel tips aangeleverd!

Lees ook:
De beste slaaptips voor je tweeling
Tips voor qualitytime met je tweeling

Origineel gepubliceerd in maart 2020. Laatste bewerking in maart 2024.

Foto: TwinZine