Home Tips Tweeling op komst? 7 tips ter voorbereiding!

Tweeling op komst? 7 tips ter voorbereiding!

voorbereiding

Als je zwanger bent van een tweeling komt er dubbel zo veel op je af. Met deze tips ter voorbereiding helpen we je een beetje op weg tijdens je tweelingzwangerschap.

  1. Begin niet te vroeg met groot inkopen. Het is misschien hard om te zeggen, maar het gebeurt helaas nog weleens dat er iets misgaat in het begin van de zwangerschap. Natuurlijk is er nooit een moment waarop je 100 procent zeker weet dat alles goed gaat, maar de kans is natuurlijk wel groter naarmate de zwangerschap vordert. Het kan voor jezelf prettig zijn om even te wachten met het aanschaffen van de wat grotere/duurdere benodigdheden voor je kinderen.
  2. Begin ook zeker niet te laat aan de grote inkopen. Tweelingen worden heel vaak te vroeg geboren en bovendien wordt een tweelingzwangerschap eerder als fysiek zwaar ervaren. Zorg dus dat je wel een beetje op tijd bent, want dan ben je vaak ook nog een beetje mobiel.
  3. Koop niet te veel. Je weet pas kort voor de geboorte hoe groot/zwaar je kinderen op dat moment zijn en ja, dat verschilt ontzettend per zwangerschap. Je kinderen kunnen prematuur (te vroeg) worden geboren, maar ook bijna voldragen. Soms zijn kinderen dysmatuur (te klein voor de termijn) of juist best flink. Soms zitten ze na de geboorte heel lang in een maat, soms zijn ze er zo uit gegroeid. Zonde als je te veel kleine of grote pakjes hebt. Het is veel handiger om nog iets bij te (laten) kopen op het moment dat ze zijn geboren. Kan tegenwoordig ook zo makkelijk en snel online.
  4. Niet alles hoef je dubbel te kopen. Dat je twee kinderen krijgt, betekent niet dat je ook alles keer twee moet aanschaffen. Informeer bij andere tweelingouders in je omgeving, of bijvoorbeeld in een van de Facebookgroepen voor tweelingouders, wat wel/niet handig is om dubbel te hebben. In dit artikel staan een aantal must-haves.
  5. Sla luiers vast met korting in. Als je er ergens veel van moet inslaan, zijn het luiers. Want die vliegen eruit, zeker in het begin. Zie ook dit artikel. Als je al voor je bevalling naar de aanbiedingen kijkt, is dat vast een stukje fijner voor de portemonnee. Pas wel op met het kopen van het allerkleinste maatje: net als voor de kleding geldt dat de ene baby na de geboorte in zo’n luier zwemt en de ander juist vrij snel door stoomt naar een maatje groter. Je kunt ook met tweeling trouwens gaan voor wasbare luiers.
  6. Test kinderwagens uit. Je gaat heel veel met die kinderwagen lopen, dus je moet echt zorgen dat je er eentje hebt die helemaal bij je past en dan niet alleen qua stijl. Je hebt tweelingwagens met de zitjes naast elkaar, of juist boven elkaar of achter elkaar. De ene wagen past beter bij lange mensen dan de ander. Et cetera. Even een testritje maken dus.
  7. Krijg je twee kinderen van hetzelfde geslacht? Licht familie en vrienden vast in over hoe jij je tweeling van plan bent te kleden. Hetzelfde, matchend of juist totaal anders? Handig als ze het weten voordat ze je overladen met kleertjes die niet passen bij wat jij in gedachten hebt.

Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Succes!

Origineel verscheen in november 2017. Laatste bewerking in maart 2024.

Lees ook: Dit denk je als je ontdekt dat je een tweeling krijgt

Foto: Pexels/Tran Long