Home Tips De beste tips voor de kraamtijd met je tweeling

De beste tips voor de kraamtijd met je tweeling

kraamtijd tweeling

Wat kun je het beste wel en wat niet doen als je net bent bevallen van een tweeling? TwinZine vroeg het aan ervaren kraamverzorgenden en stelde dit lijstje met hun 9 beste tips voor de kraamtijd met je tweeling op.

  • Check vooraf vast waar je recht op hebt aan kraamzorguren. Zie ook: Hoeveel uur kraamzorg krijg je bij een tweeling?
  • Schakel extra hulp in, bijvoorbeeld om boodschappen te doen en te koken. 
  • Laat mensen die op bezoek komen ook even meehelpen. Je moet alles dubbel doen en zij vinden het vaak fijn als ze het jou iets makkelijker kunnen maken.
  • Neem zo veel mogelijk rust, zeker nu je nog hulp hebt. Laat je echt even in de watten leggen. Het klinkt misschien ouderwets, maar zeker als je twee baby’s hebt, is dat nodig. En helemaal als je een keizersnede hebt gehad, want dat is toch een buikoperatie. 
  • Vraag raak! Je mag je kraamverzorgende alles vragen op het gebied van ondersteuning en zorg. Nu kan het.
  • Doe je baby’s niet elke dag in bad. Dat is niet nodig; het is niet eens goed voor hun huid.
  • Aan beide baby’s aandacht besteden, vinden veel kersverse ouders een hele klus. Als het ene kindje wat meer huilt, wordt dat automatisch ook eerder opgepakt om te worden getroost. Natuurlijk hoef je je baby niet te laten huilen en natuurlijk hoef je niet exact bij te houden hoeveel je met ze knuffelt – het wisselt waarschijnlijk toch per dag – maar kijk bijvoorbeeld of je er eentje even bij je kunt nemen als de ander slaapt. Die een-op-eentijd is voor jullie allemaal fijn.
  • Heb je een ouder kind of oudere kinderen? Het is ook belangrijk dat er voor hen aandacht is, bijvoorbeeld als de baby’s en jij slapen. Dan kan de kraamverzorgende zich even op de oudste(n) concentreren.
  • Soms blijven vaders in de kraamweek werken en nemen ze pas daarna vrij om hun partner te ondersteunen. Toch is het fijn als de vader al in de kraamtijd van de tweeling geniet van wat langer verlof of vakantie opneemt, zodat hij de tips en adviezen van de kraamverzorgende ook meekrijgt. 

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan kraamverzorgenden Astrid, Pien en Adinda van Ack Zorgmaat/de Baker Kraamzorg. 

Lees ook: 8 dingen die je in razend tempo leert als je een tweeling krijgt

Origineel gepubliceerd in juli 2020. Laatste bewerking in maart 2024.

Foto: Pixabay/congerdesign