Als er iets is waar tweelingouders mee worstelen, is het wel de aandacht verdelen tussen twee kinderen van dezelfde leeftijd. Het lijkt soms lastig om te zorgen voor voldoende qualitytime met je tweeling. Maar het kan met deze tips!
1. Maak gebruik van de gelegenheid
Heb je een verplichting/afspraak voor de één, neem dan de ander eens een keertje niet mee. Hoe lekker is het als de één bij de oppas blijft/bij een vriendje kan spelen en jij rustig op pad kan met de ander?!
2. Zorg voor een speeldate
In navolging van bovenstaande: misschien vindt de één het sowieso wel eens fijn om alleen bij een vriendje spelen. En dat levert jou weer een vrij uurtje op met de ander.
3. Denk niet te moeilijk
Even samen met een van de twee een boodschap doen, dat is al een perfect moment! Voor je kind is dit vaak best een leuk uitje. Vooral als het eens alleen in de kar mag zitten, een winkelwagen mag duwen of iets lekkers mag uitzoeken. En hij/zij is ook niet te lang weg bij broer/zus.
4. Creëer een knuffelmoment
Maak van de nood een deugd, om er maar even een oud gezegde bij te halen. Er is er vast regelmatig eentje eerder wakker of er gaat er eentje later slapen. Gebruik zo’n moment dan meteen om even alleen met deze zoon/dochter te knuffelen.
5. Laat ze apart douchen/badderen
Douchen/badderen: zet je ze automatisch samen eronder of erin? Niet zo gek, want snel en gezellig. Maar kies er ook eens voor om er eentje alleen te laten douchen of samen met jou in bad te gaan. Kost iets meer tijd, maar is het meer dan waard.
6. Doe samen een klusje
Een klusje doen, is ook een perfecte manier om qualitytime met je tweeling te creëren. Van koken tot aan de auto wassen: er is vast wel iets wat de één net even iets leuker vindt dan de ander. Of, als dat niet zo is, kun je afwisselen. Maak er gewoon ‘jullie klusje’ van. Leuk en handig!
7. Geef ze een uurtje (of hele dag)
Geef ze allebei een eigen uurtje, een middag of een hele dag waarop jullie samen iets leuks doen. Helemaal fijn als jullie als ouders allebei met een van de twee op hetzelfde moment kunnen weggaan. Dan voelen ze zich beiden speciaal en hoeft er ook niemand thuis achter te blijven (want achterblijven is toch altijd net iets minder leuk dan weggaan).
Werkt het niet meteen? Geef het tijd!
Vinden de kinderen het niet meteen een succes om iets apart van elkaar te doen? Respecteer hun gevoelens, maar realiseer je ook dat ze misschien even tijd nodig hebben om te wennen aan de qualitytime. Het kan best zijn dat ze een volgende keer wél van een uitje alleen met jou of je partner genieten. Je kunt het ook opbouwen, dus eerst heel kort en steeds een beetje langer. Het is zo goed om ook afzonderlijk met je kinderen herinneringen te maken, maar het moet wel leuk blijven. Een herinnering aan een klein momentje samen is ook al heel mooi!
Lees ook:
Samen slapen of apart? Vijf tips!
8 dingen waarover tweelingouders zich niet schuldig hoeven te voelen
Origineel verschenen in augustus 2017. Laatste bewerking in januari 2024.
Foto: Pexels/Josh Willink