Home Lijstje 8 grote misverstanden over tweelingen

8 grote misverstanden over tweelingen

misverstanden tweeling

Zelf een tweeling of (aanstaande) ouder van een tweeling? Dan heb jij minstens een paar van deze misverstanden vast weleens gehoord. TwinZine zet er acht voor jou op een rij.

Tweelingen worden altijd met een keizersnede geboren

Het kan dat de moeder een keizersnede moet ondergaan om de baby’s – of één van de twee – geboren te laten worden, maar het hoeft niet. Er zijn legio moeders die natuurlijk bevallen van een tweeling.

Tweelingen lijken altijd op elkaar

Twee-eiige tweelingen verschillen genetisch niet minder van elkaar dan andere broertjes/zusjes, ze delen alleen hun geboortedag (uitzonderingen daargelaten). De tweeling kan bestaan uit een jongen en een meisje. Eeneiige tweelingen zijn in principe wel identiek (zeldzaam geval daargelaten), maar kunnen qua karakter nog steeds enorm verschillen.

Het zit altijd in de familie

Heel vaak hoor je dat er meerdere tweelingen voorkomen in een familie, maar het is zeker geen vaststaand gegeven. Een twee-eiige tweeling is officieel de erfelijke variant. Van een eeneiige tweeling is (nog) niet bewezen dat het erfelijk is.

Tweelingen zijn de beste vrienden

Dat wil toch iedereen, opgroeien met je beste vriend? Helaas zijn er ook zat tweelingen die in hun broer/zus niet (altijd) hun allergrootste maatje hebben getroffen en dat is ook oké. 

Tweelingen dragen altijd dezelfde kleding

Baby’s hebben nog geen mening, dus als ze hetzelfde gekleed zijn, komt dat omdat hun ouders dat leuk vinden. Als ze groter zijn kunnen ze voor dezelfde outfits kiezen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zelfs eeneiige tweelingen kunnen een eigen smaak hebben.

Tweelingen praten in een eigen taaltje en voelen elkaar altijd aan

Er zijn zeker tweelingen die samen een taal hebben ontwikkeld die ze allebei begrijpen, maar dat is lang niet bij alle tweelingen het geval. Ook is het niet per definitie zo dat alle tweelingbroers/zussen het voelen als de ander bijvoorbeeld pijn heeft of verdrietig is. 

Het slaat een generatie over

Dit verhaal gaat al heel lang, maar het is niet wetenschappelijk bewezen. Het gebeurt wel dat mannen het gen voor een dubbele eisprong van hun moeder krijgen en doorgeven aan hun dochter. Zelf hebben ze natuurlijk geen eisprong (laat staan een dubbele ;-)), dus dan slaat het een generatie over. Maar het is ook weer geen vaststaand gegeven dat de dochter dan een tweeling krijgt. Volg je het nog? 

Tweelingen zijn altijd verwekt via vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals ivf)

Sommige mensen kunnen het bijna niet geloven, maar een heleboel tweelingen zijn gewoon verwekt in ehhh… bed!

Lees ook:
8 verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen
Ivf’je zeker? en meer gekke opmerkingen over tweelingen

Origineel bericht verscheen in februari 2017. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie