Home Tips Is je tweeling wagenziek? Check deze survivaltips!

Is je tweeling wagenziek? Check deze survivaltips!

tweeling wagenziek

De tweeling van Annemarie is flink wagenziek. Ellende dus, keer twee! Ze heeft werkelijk alles al geprobeerd en anderen gevraagd naar hun ervaringen en tips. Die lees je hier.

Het duurde even voordat ik doorhad dat mijn meiden allebei wagenziek zijn. Ze zijn namelijk altijd makkelijke spugers geweest. Zo ongeveer standaard als ze ziek waren (gaat gelukkig wat beter!). Eigenlijk had ik het pas door toen ze op weg naar een kerstparty allebei tegelijkertijd wit wegtrokken, moesten huilen en daarna over hun kerstoutfit spuugden. Omdat ik toen al wat gewend was, had ik nóg een outfit in mijn tas. 

Dubbel pech

Of voor alle eeneiige tweelingen geldt dat ze allebei last van reisziekte hebben, weet ik natuurlijk niet. Maar bij mijn eeneiige meiden is dat wel het geval, terwijl hun broer nergens last van heeft. Die heeft alleen last van al die (bijna) spuugsessies. Hij gaat er zelf bijna van over zijn nek. Tegenwoordig zegt hij als we ‘droog’ van A naar B zijn gekomen: ‘Zo, niemand gespuugd gelukkig’. 

Denk je nu: wat houdt het nu eigenlijk precies in als je reisziekte hebt? Check dan hier het filmpje en de informatie over wagenziekte/zeeziekte/luchtziekte. 

Ervaringen en tips

Mijn dochters zijn nu zeven jaar en de autoritjes blijven spannend. Ik heb dus ook al van alles uitgeprobeerd, want het is soms echt om wanhopig van te worden. Dat gevoel herkennen andere ouders van kinderen die wagenziek zijn. Daarom deel ik hier mijn ervaringen én alle tips die ik heb gekregen in de afgelopen jaren. Plus wat werkt en niet werkt (voor ons dan).

 • Reistabletten: die kent iedereen vast wel, want wordt ook megavaak getipt. Onlangs toch maar een keer gebruikt tijdens een lange reis en dat leek goed te werken. Maar mijn dochters spugen soms al na een ritje van een kwartier en ik wil niet voor elke autorit een pil geven. Het kan namelijk ook wat versuffend werken. Dus voor ons is dit een oplossing voor af en toe (lees: lange ritten).
 • Lege of volle maag: bij ons wordt er gespuugd met én zonder maaginhoud. Voor mijn dochters betekent eten voordat ze de auto ingaan dus niet per definitie een spuugloze reis. Wel heb ik het idee dat ze bij een lege maag toch wat sneller misselijk worden, dus ik probeer ze wel altijd iets te laten eten voor vertrek.
 • Banaan: de tip om een banaan te eten bij wagenziekte kreeg ik van een volger op Instagram. Ik neem er regelmatig eentje mee voor onderweg, maar ook hiermee nog geen blijvend succes geboekt. Sowieso schijnt gezond voedsel wel beter te zijn dan vette snacks en snoep. 😉
 • Afleiding: luisterboekjes bijvoorbeeld vind ik echt een goede tip. Wij zetten regelmatig luisterboekjes op via Spotify, want de meiden vinden dat leuk en fijn. Ik draai ook weleens aan hun vingertjes (wat je ook doet bij de hik) als afleiding of ga liedjes met ze zingen. Helpt alleen als ze nog niet heel misselijk zijn overigens, want in dat geval is er geen houden meer aan.
 • Auto diffuser: ik kreeg er eens eentje van Maison Berger Paris om uit te proberen. Geen 100 procent garantie dat dit werkt natuurlijk, maar het leek bij ons best wel te helpen. En de auto ruikt heel erg lekker, dat is natuurlijk een dikke plus. Ook handig na een spuugbeurt, want iedereen kent die penetrante geur wel die er dan hangt… In de Aroma Travel autodiffuser zit munt en gember en op het doosje staat ‘anti travel sickness’. Je kunt navullingen van de essentiële oliën kopen voor de diffuser, die er ook nog eens best charmant uitziet.
 • Watje in oor: weleens geprobeerd, maar niet vaak genoeg om te durven beweren dat het echt werkt. Het schijnt zo te zijn dat je, als je rechtshandig bent een watje in je linkeroor moet doen, en andersom.
 • Naar buiten kijken: roepen wij heel vaak in de auto. Schijnt echt te helpen, maar bij ons niet 100 procent. We hebben onze tweeling wel zo gepositioneerd in de auto dat de meiden allebei goed uit het raam kunnen kijken (eentje voorin, eentje achter in het midden).
 • Sea Band: een bandje met een knopje wat je om de pols moet doen. Er zijn meer merken, maar ik heb deze aangeschaft toen ik hoorde dat het bij veel mensen wel werkt. De eerste keer dat mijn dochters ze om hadden, spuugden ze allebei tijdens een ritje van 20 minuten… Maar ik heb het idee dat het nu toch wel vaak goed gaat als ze de bandjes dragen. Wellicht was het even wennen of zaten ze de eerste keer net niet goed. We doen ze in elk geval wel steeds om. Geen aandelen trouwens, zelf gekocht. Ook niet in de polsbandjes van een ander merk, gekocht omdat we één paar kwijt zijn geraakt.
 • Rustig rijden: mijn man was ervan overtuigd dat we in mijn nieuwe auto – een elektrische – minder problemen zouden hebben, omdat het ‘rustiger rijdt’. Toch hebben ze ook in die auto al meermaals gespuugd. Zucht… We proberen wel zo veel mogelijk rustig te rijden, dus ook rustig optrekken. Maar je kunt natuurlijk altijd in een file terechtkomen en files zijn funest. 
 • Anti-statische strip: dit schijn je onder je auto te moeten hangen, zodat het de grond raakt. Niet geprobeerd nog. Wel benieuwd naar ervaringen!
 • Even stoppen tussendoor: werkt altijd, maar kan helaas niet altijd en overal. Liefst natuurlijk even de auto uit en een rondje lopen. Frisse neus halen. En weer moedig voorwaarts!
 • Eroverheen groeien: deze ‘tip’ kreeg ik ook. Kwestie van ouder worden. Dit kan even duren, maar als het zo ver is, werkt het perfect. 😉 

Survivaltips

Toch wagenziek, ondanks dat je al deze tips al hebt geprobeerd? Ik weet hoe het is, daarom ook nog even mijn SURVIVALTIPS:

 • My Carry Potty: ik schreef hier al eens een artikel over, omdat ik het zo’n GEWELDIGE UITVINDING vind. En daar is nog geen woord aan gelogen. Gewoon zelf gekocht trouwens, dus #nospon. Maar ik vind serieus dat iedere ouder (of je nu een tweeling hebt of niet) dit moet hebben. Je kunt ‘m hier kopen en hebt meerdere uitvoeringen. We gebruiken het een enkele keer voor een plas onderweg, maar ook dus voor die spuugsessies. Ik denk er soms over om er nog eentje te kopen, want laatst waren mijn dochters allebei zo wagenziek dat ik het draagbare potje maar heen en weer schoof tussen die twee. Uiteindelijk spuugden ze net na elkaar en redden we het dus met dat ene potje, maar spannend was het wel.
 • Nat doekje: gooi een nat washandje in de auto of een pak natte doekjes, zodat je na afloop kunt poetsen.
 • Hydrofiele doek: altijd in de auto bij ons, zodat we die kunnen gebruiken om de boel te drogen en fatsoeneren. 
 • Luierzakjes: ook als je kinderen al uit de luiers zijn, zijn deze zakjes ideaal om in de auto te leggen. Je kunt hier namelijk de ondergespuugde kleding in kwijt of het zakje gebruiken voor de vieze doekjes. Er zit namelijk een verbloemend geurtje aan die zakjes. 

Lees ook: De lifesaver voor een net zindelijke of wagenzieke tweeling

Gepubliceerd in september 2021. Laatste bewerking in april 2023.

Foto’s: TwinZine