Home Lijstje 8 dingen die je in razend tempo leert als je een tweeling...

8 dingen die je in razend tempo leert als je een tweeling krijgt

dingen

Een tweeling… hoe doe je dat? Nou, zo! Want deze 8 dingen leer je razendsnel als je twee baby’s tegelijk op de wereld hebt gezet (of als je partner dat klusje heeft geklaard).

  1. Multitasken: als je hier nog niet goed in was, dan word je het wel. Jij verschoont in een handomdraai een luier bij de ene baby, terwijl je met je voet de ander in zijn schommelstoel wiegt. Jij hebt in je ene arm een baby én een flesje vast, terwijl je met je andere arm een baby omhooghoudt om te boeren. Piece of cake voor een tweelingouder.
  2. Schema’s volgen: je baby’s in een strak ritme houden, is een life saver. Voed als het even kan op gezette tijden in plaats van op verzoek, zodat je nog een beetje aan jezelf toekomt.
  3. Doen wat bij je past: lukt het niet om je twee baby’s in één ritme te krijgen of voel je je er niet goed bij? Doe het dan op de manier die wél bij jou/jullie (b)lijkt te passen. Want dat werkt hoe dan ook het beste.
  4. Functioneren ondanks slaapgebrek: iedere kersverse ouder kampt met gebroken nachten, maar jij in het kwadraat. En hoewel je hoofd voor je gevoel soms vol watten zit, hebben je kinderen gevulde maagjes, zijn ze aangekleed (alleen pyjama telt ook!) en heb je zelf ook ergens tussendoor nog wat gegeten. Als ze eenmaal doorslapen, weet je niet meer hoe je die eerste periode bent doorgekomen, maar het lukte je.
  5. Keuzes maken: je kunt niet alles tegelijk, dus je moet wel. Als je één baby hebt, kun je het je veroorloven om al je tijd en energie in je kleintje te steken, maar in jouw geval moet het ene kind soms even wachten, omdat je met de ander bezig bent. Het voordeel: de kinderen leren al heel vroeg geduld hebben.
  6. Loslaten: je hebt gewoon niet overal meer tijd voor, dus je moet wel dingen loslaten. Dat geldt voor alles, van je huishouden tot je sociale leven (niet helemaal natuurlijk). En voor dat schuldgevoel over het feit dat je keuzes maakt (zie #5), want daar schiet niemand iets mee op.
  7. Niet vergelijken: oké, deze is heel moeilijk, want natuurlijk vergelijk je jouw kinderen met elkaar. Maar je ontdekt snel genoeg dat ieder kind zijn eigen tempo volgt. De een kruipt snel, de ander brabbelt eerder. En het is allemaal goed.
  8. Koopjesjagen: je hebt alles dubbel nodig, dus reken maar uit. Een maandbox luiers is een slimme aankoop en zijn de luiers in de aanbieding, dan ben jij er als de kippen bij! Die dingen vliegen namelijk de commode uit. Jij weet ook heel snel wanneer de uitverkoop begint, zodat je flink kunt inslaan voor je tweetal.

Lees ook: 6 tips om je pasgeboren tweeling in het(zelfde) ritme te houden

Origineel gepubliceerd in juni 2016. Laatste bewerking in maart 2022.

Foto: Fotostudio Duo