Als je iets hard nodig hebt als tweelingouder is het een moment voor jezelf. Maar hoe zorg je voor rust? Bijvoorbeeld door je baby’s in een(zelfde) ritme te houden. Tips!
Ik zet de disclaimer maar even aan het begin, omdat de ervaring heeft geleerd dat er altijd mensen gaan roepen dat één ritme bij een tweeling niet werkt. 😉 Dus: dit zijn TIPS – niet meer en niet minder – voor als je je pasgeboren tweeling in hetzelfde ritme wil houden. Je hóeft het niet te doen. Of misschien heb je het geprobeerd en lukte het niet, ook dat kan. Álles kan namelijk.
Niet precies dezelfde baby’s
Bij mijn tweeling werkte dit heel fijn. Eeneiige meisjes, maar wel met een andere start en een flink verschil in gewicht (hieronder lees je ook een tip met betrekking hierop). Ook lag er eentje langer in het ziekenhuis dan de ander. Dus zeker niet precies twee dezelfde baby’s en ze kwamen ook niet op hetzelfde moment thuis.
Toch lukte het om daarna wel zoveel mogelijk één ritme aan te houden. Ik deel graag mijn ervaring, omdat iemand er wellicht iets aan heeft. Maar zo zijn er zat vaders en moeders die weer een andere ervaring hebben. Mocht jij weer andere ervaringen en tips hebben en die willen delen in een blog, mail dan naar redactie@twinzine.nl, zodat je er ook weer anderen mee helpt.
Mijn tips
- Houd het ziekenhuisschema aan. Als je baby’s de eerste tijd in het ziekenhuis hebben doorgebracht, is de kans groot dat ze daar al een schema hadden. Check dus even bij arts of verpleegkundige hoe laat ze werden gevoed en volg dat voorbeeld. Komen ze niet tegelijk uit het ziekenhuis? Probeer dan thuis wel vast het ziekenhuisritme bij je ene baby aan te houden tot de ander ook thuis is.
- Maak ze wakker. Is het tijd voor de voedingen? Maak ze wakker! Met een eenling kun je misschien nog wel wat flexibel zijn en wachten tot je kind zelf komt, maar met een tweeling is het voor de rust wel zo fijn als je ongeveer weet waar je aan toe bent en tussendoor in elk geval nog 1,5 uur kan tukken. Mijn oudste liet ik lekker ‘uitslapen’, maar ik heb er geen moment spijt van dat ik het bij de meisjes anders heb gedaan. Het was het beste in die situatie.
- Voed ze meteen na elkaar. Haal als je baby 1 hebt gevoed ook meteen baby 2 uit bed voor borst of fles. Misschien heb je soms het gevoel dat dat zielig is, maar het is ook niet fijn als je zelf net weer slaapt en de volgende zich meldt. Dan liever in één moeite door en de baby’s zo snel mogelijk weer in bed. En jij ook!
- Speel met hoeveelheden, niet met tijden. Is de ene baby zwaarder en mag deze dus logischerwijs eerder afbouwen met het aantal flessen, dan kan dat je schema flink in de war gooien. Als je toch wil zorgen dat je niet de hele dag en nacht in de weer bent met de een of de ander, kun je je grootste baby voorlopig op dezelfde uren blijven voeden. Speel dan iets met de hoeveelheden, zodat je kindje niet te veel krijgt, of juist te weinig.
- Leg ze tegelijk in bed. Ja, ook als de ene overdag weinig heeft geslapen en de ander veel. Natuurlijk zijn er dagen dat je er steeds eentje in je armen hebt, omdat het even niet anders kan. Maar probeer wel zo veel mogelijk aan te houden dat ze er tegelijk in gaan. Met een beetje geluk valt de ene baby snel in slaap en volgt de ander gewoon iets later. Vaak (niet altijd helaas) wennen ze aan de aanwezigheid en de geluiden van de ander en slapen ze door gehuil of gebrabbel heen. Of vallen ze als ze er wakker van worden snel weer in slaap, want die broer of zus is (of wordt) ook heel vertrouwd.
- Kies voor rust, reinheid en regelmaat. Het hoeft natuurlijk niet te werken voor jouw kinderen, maar de meeste baby’s gedijen hier goed op. Zeker premature en/of dysmature kinderen kunnen onrustig worden van teveel prikkels. Als jouw baby’s lekker in hun vel zitten, merk jij dat ook. Dat is het in die hectische beginperiode waarin je voornamelijk bezig bent met voeden en verschonen wel waard.
PS: Gun jezelf en de baby’s de tijd om te wennen. Lukt het niet om ze in hetzelfde ritme te krijgen of houden? Het blijven twee verschillende kinderen, dus soms moet je helaas een ander pad kiezen. Dat je flexibel moet blijven, geldt natuurlijk sowieso: roei met de riemen die je hebt. Maar een beetje bijsturen om te zorgen dat je het als ouder trekt, kan echt geen kwaad. Liefs, Annemarie
Lees ook: Tweeling voeden? 27 tips (plus 4 bonus)
Origineel verscheen in september 2017. Laatste bewerking in maart 2023.
Foto: TwinZine