Home Lijstje Uitzet: 16 dingen die je NIET nodig hebt voor je tweeling

Uitzet: 16 dingen die je NIET nodig hebt voor je tweeling

uitzet tweeling

Moet je nu wel twee commodes aanschaffen of niet? Ervaren tweelingouders delen wat NIET per se nodig is om te kopen voor de uitzet voor twee baby’s. Check dit handige lijstje!

 1. Twee commodes: tenzij je twee slaapkamers hebt, is het niet echt nodig om hier je geld aan uit te geven. Je verschoont ze als je alleen bent toch niet tegelijk, maar om de beurt. Wel handig voor je uitzet: een verschoningskussen voor beneden als je niet gelijkvloers woont. Dan hoef je niet met de ene baby naar boven, terwijl je de ander beneden moet laten liggen.
 2. Flessenwarmer: veelgehoorde opmerkingen zijn ‘magnetron is sneller’ en ‘niet gebruikt’.
 3. Tweelingbox: hier zijn de meningen over verdeeld. Het voordeel: beduidend meer ruimte dan in een eenlingbox. Het nadeel: ze gaan elkaar uiteindelijk toch (onbedoeld) in de weg zitten, ook met die extra ruimte. Twee eenlingboxen dan? Als je de ruimte hebt, kun je dat doen. Daar passen ze in het begin nog samen in en voor later hebben ze dan allebei hun eigen plek.
 4. De grondbox: ook deze is lastig, dus alleen een tip. Koop ‘m niet te snel, maar kijk even aan hoe je kinderen zijn en wat je zelf prettig vindt. Een grondbox kan je heel veel rust geven, maar wellicht lukt het prima zonder. Het ding neemt namelijk wel flink wat ruimte in.
 5. Twee kledingkasten: in het begin kun je echt nog wel toe met één kast. Als ze groter worden (en de kleertjes dus ook) kun je altijd nog beslissen hoe je de kamer gaat inrichten. Of wellicht kies je wel voor twee aparte kamers en koop je dan dus ook twee grote kasten.
 6. Inbakerdoeken: misschien heb je ze uiteindelijk wel nodig, maar vooraf aanschaffen hoeft echt niet. Als je ziet dat je kinderen zoiets nodig hebben, is tegenwoordig alles zo online besteld.
 7. Dubbele hoeveelheid hydrofieldoeken: verdubbelen omdat je een tweeling krijgt, vinden veel ouders niet nodig. Als je ze ook als spuugdoek en knuffeldoek wil gebruiken, kun je misschien maar beter wel een flinke voorraad aanleggen.
 8. Twee thermometers: misschien vind je het fijner en hygiënischer, het zijn natuurlijk ook de kosten niet. Maar weet wel dat je die ene gewoon kunt schoonmaken met alcohol en dat het dan ook goed is. 
 9. Veel flessen: het is niet te voorspellen waar jouw kinderen straks het beste uit drinken. Dus begin gewoon met eentje per baby, dan kun je later van een favoriet altijd nog een extra exemplaar kopen.
 10. Magnetronsterilisator: uitkoken in de pan werkt ook goed en het ding neemt flink wat ruimte in. Voorstanders roepen natuurlijk wel dat de sterilisator net iets minder tijd kost dan het uitkoken in de pan en dat is gewoon waar.
 11. Dubbel speelgoed: in het begin is dat echt nog niet nodig en later ontdek je zelf wel of ze dezelfde interesses hebben of niet. 
 12. Het kraampakket: tenzij je het gratis van je verzekeraar krijgt.
 13. Navelbandjes: veel ouders hebben ze niet gebruikt.
 14. Vier kruiken: ofwel, twee per kind. In totaal twee is meestal echt genoeg. Als je tweeling heel prematuur/dysmatuur of  bijvoorbeeld in de winter wordt geboren, is het niet verkeerd om toch die extra voorraad aan te schaffen. Als ze klein zijn, kunnen baby’s zichzelf vaak nog niet goed warm houden. Je kunt je laten adviseren door het ziekenhuis/kraamverzorgende.
 15. Flessenbereider: sommigen vinden het hun allerbeste aankoop, anderen zien er echt het nut niet van in omdat je het in een handomdraai ook zelf kunt doen. Je wordt er, als je het zo vaak doet, retehandig in.
 16. Niet te veel! Ofwel: koop sowieso niet te veel spullen/kleding vooraf. Tegenwoordig heb je alles wat je nodig hebt voor je uitzet dankzij internet/online shoppen zo in huis. Wat kleding betreft: je weet nog niet wat hun gewichten precies zijn bij de geboorte en het zou zonde zijn als ze sommige pakjes pas kunnen dragen als het er alweer te warm of koud voor is. Bovendien: kinderen groeien hard, dus soms zijn ze alweer snel uit een maat gegroeid.

NB: Misschien helpen de ervaringen van andere ouders je een beetje op weg met je uitzet. Maarrr… het is en blijft slechts een lijstje en er staat geen straf op als je je er niet aan houdt. Zo heb ik (Annemarie, oprichter van TwinZine) drie kinderen en voor ieder kind een eigen thermometer en had ik heel veel hydrofiele luiers. 😉 Dus doe vooral wat jij fijn vindt! 💖

Lees ook: Uitzet: 19 musthaves voor je tweeling

Origineel verscheen in oktober 2018. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Unsplash/Mohadese Marvi