Home Vraag van de week Eeneiig of niet? Zo werkt een DNA-test (en jij krijgt korting!)

Eeneiig of niet? Zo werkt een DNA-test (en jij krijgt korting!)

tweeling dna-test

Twijfel je of jouw tweeling een- of twee-eiig is en zou jij graag willen weten hoe het zit? Een DNA-test biedt uitkomst! TwinZine vroeg DNA-test.nl hoe dat dan precies werkt.

Deelt jouw tweeling de placenta en de buitenste vruchtzak? Dan heb je vast te horen gekregen dat je een eeneiige tweeling verwacht. Toch is het niet zo dat het alleen dán een eeneiige tweeling is. Ook kinderen die samen in de buik zitten en hun eigen ‘voorzieningen’ hebben, kunnen eeneiig zijn. Dat is dan het gevolg van een vroege splitsing van de bevruchte eicel. Dat is zeldzamer bij eeneiige tweelingen, maar het komt vaak genoeg voor.

Nieuwsgierig

Het gebeurt nog dat medici aangeven dat het om een twee-eiige tweeling gaat, terwijl het bij twee kinderen van hetzelfde geslacht ook nog om een eeneiige tweeling zou kunnen gaan. Na de geboorte wordt het dan vanzelf duidelijk: zijn de jongens of meisjes makkelijk uit elkaar te houden door anderen, dan is het meestal een twee-eiige tweeling. Maar lijken ze sprekend op elkaar, zou het best weleens om eeneiig kunnen gaan. Hoe weet je dat dan zeker en is het wel nodig om het te weten?

TwinZine sprak met Arne Brons van DNA-test.nl. Zijn bedrijf voert verwantschapsonderzoek uit, zoals vaderschapstesten en dus ook tweelingtesten. ,,Onderzoek onder tweelingen gebeurt voornamelijk omdat mensen nieuwsgierig zijn naar of zijzelf of hun kinderen een- of twee-eiig zijn”, vertelt hij. ,,Slechts een klein deel wil het vooral weten om medische redenen, bijvoorbeeld omdat bepaalde aandoeningen dan bij beiden kunnen voorkomen.”

Nieuwe technieken

De drempel om te testen, is tegenwoordig laag. Je hoeft nergens naartoe te komen, maar kunt gewoon online een DNA-test bestellen en deze thuis uitvoeren. Op de website kun je bij de tweelingtest kiezen voor ‘Gemoedsrust’ of ‘Rechtsgeldig’. De laatste test is duurder, omdat men zich dan aan striktere regels moet houden. Een standaard tweelingtest kost 199 euro, maar als je even naar beneden scrollt, lees je meer over de speciale kortingsactie!

Tweelingtesten worden al jaren uitgevoerd. In de beginjaren waren de technieken echter nog niet zo geavanceerd als nu, laat Brons weten. De laatste decennia kan men met nog meer zekerheid zeggen of het om een- of twee-eiig gaat, omdat er dankzij nieuwe technieken meer informatie uit het DNA kan worden gehaald. ,,Het DNA kan op steeds meer plaatsen met elkaar worden vergeleken, waardoor de nauwkeurigheid is toegenomen tot vaak wel een percentage van 99,999999 procent of meer.”

Geen 100 procent

De uitslag van de test – die wordt uitgevoerd door het DNA Diagnostics Center (DDC) in de Verenigde Staten – heb je binnen enkele dagen in huis. Per post of e-mail. Bij eeneiig krijg je altijd het percentage van 99 plus, want 100 procent wordt niet gebruikt. Minder dan die 99 procent kan ook niet, want dan is de tweeling gewoon niet eeneiig, maar twee-eiig. Volgens Brons wordt elke test twee keer uitgevoerd door DDC in twee afzonderlijke teams, als extra check. De testuitslagen zijn geanonimiseerd en worden uiteindelijk vernietigd.

Weetjes:

  • Iedereen in Nederland kan de tweelingtest aanvragen.
  • Voor het onderzoek is van beide tweelingbroers/zussen wangslijm nodig, wat je thuis zelf met een wattenstaafje kunt afnemen.
  • Er wordt puur gekeken naar of de profielen van twee personen overeenkomen. Overige informatie kan niet worden gezien. 
  • De uitslag komt per brief binnen. Wil je het per e-mail, dan kun je dat aangeven.
  • DDC is het grootste DNA-laboratorium wereldwijd en voert al sinds 1995 tweelingtesten uit.
  • DNA-test.nl is distributeur van DDC in Nederland sinds 2011.
  • Het laboratorium bewaart de monsters voor de ‘gemoedsrusttesten’ zes tot acht weken en voor de ‘rechtsgeldige test’ zes maanden. Hierna worden de DNA-monsters vernietigd. 
  • De rechtsgeldige testuitslagen worden minimaal vijf jaar digitaal bewaard.

Kortingsactie!

Wil jij nu ook weleens zeker weten of jouw kinderen of jij en je broer/zus eeneiig zijn of niet? Wacht dan niet langer! Tweelingen en tweelingouders krijgen namelijk maar liefst 10 procent korting op de tweelingtest, die je hier kunt bestellen. Vul bij kortingscode TWINZINE in, dan zie je de prijs mét korting meteen.

Tweelingtest op Instagram

Ben je benieuwd wat andere tweelingen en tweelingouders denken over jouw tweeling? Doe dan eens mee aan de tweelingtest, ook wel bekend als #twintestthursday op het Instagramaccount van TwinZine. Je kunt een foto insturen via een persoonlijk bericht aan mij (Annemarie, oprichter TwinZine) en dan deel ik de foto met de vraag wat mijn volgers daar denken: eeneiig of niet.

Lees ook:
Hoeveel ‘eiig’ is de tweeling? Zo zit het!
Tweeling doet DNA-test (en vindt de uitslag verrassend)
Acht verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen

Origineel bericht verscheen in oktober 2020. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Pexels/Cottonbro Studio