Home Tips De beste tips om met je tweeling te fietsen

De beste tips om met je tweeling te fietsen

fietsen tweeling

Fietsen met twee baby’s/peuters/kleuters is best een uitdaging, maar er zijn genoeg mogelijkheden om ritjes te maken met je tweeling. TwinZine zet de beste opties op een rij. 

Annemarie (oprichter van TwinZine) heeft de ideale tweelingfiets gevonden! Die vind je onderaan dit lijstje. Toen ze haar nieuwe (nou ja, derdehands eigenlijk) fiets als tip voor tweelingouders deelde op Instagram en vroeg naar tips van anderen, kwamen er genoeg binnen. Daaruit rolde dus dit lijstje. Het hangt natuurlijk van heel veel factoren af (leeftijd tweeling, plek om te stallen, portemonnee…), maar er is ook vast een goede optie voor jou en je tweeling te vinden. 

De bakfiets

Op nummer 1 maar even de optie die ik zelf heb gekozen destijds. Of nou ja, eigenlijk had ik al een bakfiets om de oudste plus buggy plus boodschappen in te vervoeren. I-de-aal! En toen ik er ineens twee baby’s bij had ook. De eerste tijd deed ik vanzelfsprekend niets met de fiets, toen waren de baby’s gewoon te kwetsbaar, dus de wandelwagen was mijn best friend. Maar daarna gingen ze in babyschalen en vervolgens in peuterschalen mee en op een gegeven moment waren ze groot genoeg om samen op het bankje te zitten.

Zo heb ik ze tot ze zes jaar waren vervoerd en ik had niet anders gewild. Het is gewoon zo fijn als je met twee kinderen boodschappen kunt gaan doen en dan kids en tassen in de bakfiets kwijt kunt. De meiden werden er op een gegeven moment te groot voor; het werd wel heel zwaar (ik had geen elektrische, maar die zijn er wel!). Een bakfiets is dus een hele aanschaf – al kun je tweedehands ook heel veel goede en betaalbare exemplaren vinden – maar je kunt er wel heel lang mee doen.

Zitje voor én achter

Je kunt natuurlijk een hele tijd vooruit met een kind voorop de fiets in een zitje en eentje achterop in een zitje. Zo kun je in elk geval in je eentje met ze op stap en het is een vrij simpele en betaalbare optie.

Tweelingfiets

What’s in a name?! 😉 Deze speciale fiets heeft een verlengde en extra stevige bagagedrager waarop twee kinderzitjes passen. Heel handig als je in je eentje met twee kleintjes weg wilt. Tweelingmoeder Carlijn tipte de elektrische Radwagon, een elektrische verlengde fiets.

Dubbelzitter

Geen speciale fiets, maar wel een speciale bagagedrager met plek voor twee. Deze komt dus in de plaats van je oude bagagedrager. Je vindt ‘m hier.

Tweelingfietsmand

Heel schattig en oldschool is deze rieten mand, die je op je bagagedrager bevestigd en waarbij aan beide kanten een kind zit. Ik kan ‘m alleen online niet makkelijk vinden. Dus als je zoiets wilt, zul je verkoopsites moeten afspeuren of eens bij andere tweelingouders moeten checken. Tips waar deze fietsmanden te koop zijn, zijn welkom!

Fietskar

Een fietskar hang je achter je fiets en hierin zitten je kinderen ingesnoerd en droog. Dit exemplaar kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als je wilt wandelen of joggen. Heel handig als je ergens heen wilt fietsen en vervolgens nog te voet verder moet/wil. 

Ouder-kindtandem

Ik sluit af met mijn favoriet voor als ze niet meer piepklein zijn, maar je wel veilig wilt fietsen: de tandem. Ik kocht een tandem van het merk Onderwater, waarop je twee kinderen kunt vervoeren. Ze zitten voor je, wat ik heel fijn vind. Zo leren ze fietsen in het verkeer, maar wel op een veilige manier. Zeker als je in de drukke stad woont een uitkomst.

Het kind op het voorste zadel heeft een stuur, maar kan daar niet mee sturen (gelukkig! ;-)). Wel trapt dit kind mee. Het andere kind zit op een zadel tussen de ouder in, met de handen aan het ouderstuur en de voeten op een houten plankje. Ik ben er nog altijd zo blij mee. Mijn dochters kunnen wel zelf fietsen, maar dit is voor mij als ‘stadsmama’ echt fijn om veilig en makkelijk tochtjes te kunnen maken. Zo ziet-ie eruit:

Extra tweelingfietstip

Nog een extra tip: je kunt als je tweeling zelf kan fietsen ook één kind naast je laten fietsen en de ander achterop je fiets zetten. En dan op de terugweg of een volgende keer omwisselen. Zo kun je ze allebei apart goed begeleiden. Dank ook voor deze tip tweelingmama Karin! 

Aanvullingen?

Nog extra tips of aanvullingen? Mail ze naar redactie@twinzine.nl

Lees ook:

12 tips om je tweeling in bad te doen
27 tips (plus 4 bonus) om je tweeling te voeden

Origineel verscheen in oktober 2020. Laatste bewerking in november 2022.

Foto: TwinZine