Home Lijstje Deze 7 zorgen kent iedere tweelingouder

Deze 7 zorgen kent iedere tweelingouder

zorgen tweelingouder

Eén baby krijgen is spannend, twee baby’s dus helemaal. Helemaal niet gek dat je soms een beetje bang bent voor wat nog komen gaat. Zeven grote zorgen van een tweelingouder!

  1. Stel dat ik ze verwissel?! Geldt natuurlijk vooral voor eeneiig en uit ervaring kan de schrijfster van dit stukje je geruststellen: dat gebeurt niet snel. Niet snel is natuurlijk iets anders dan ‘nooit’, want het kan weleens misgaan. Maar dan wordt de vergissing meestal snel duidelijk. Als ouder heb je vrijwel altijd wel dingetjes waaraan of waardoor jij ziet wie wie is. Lees in elk geval even de tips in dit artikel.
  2. Red ik het financieel wel om alles dubbel aan te schaffen? Dat een tweeling je meer geld gaat kosten dan een eenling, is duidelijk. Aan een aantal kostenposten ontkom je gewoonweg niet, zoals twee bedjes of een dubbele kinderwagen. Maar je hebt niet alles dubbel nodig, dus informeer vooral bij andere tweelingouders wat je wel/niet hoeft aan te schaffen. Hier in elk geval tips voor wat je níet hoeft te kopen. 😉
  3. Kan ik ze wel in m’n eentje tegelijkertijd voeden? Geen zorgen: borstvoeding aan twee kleintjes tegelijk of op hetzelfde moment flesjes geven aan je duo is mogelijk. Er zijn allerlei handige trucjes voor die jouw kraamverzorgende of een andere tweelingouder je kan leren. En lees even deze tips om je tweeling te voeden.
  4. Ik kan ze niet genoeg aandacht geven! Wat als ze tegelijk huilen/honger hebben/spugen etc.? In het begin is het even wennen dat je je aandacht moet verdelen, maar je zult merken dat je er gaandeweg steeds beter en makkelijker in wordt. De kinderen weten op een gegeven moment ook niet beter (wat niet wil zeggen dat dat altijd makkelijk voor ze is).
  5. Straks lukt het me niet om een band met allebei op te bouwen. Veel ouders vinden dit lastig, want hoe zorg je voor qualitytime als je de hele dag aan het voeden/verschonen/sussen bent? Als je al oudere kinderen hebt, is er nog minder tijd voor ieder kind. Ter geruststelling: die band komt er. Het hangt namelijk niet af van hoeveel tijd je per kind besteedt, jouw liefde is belangrijker. En die geef je – soms misschien zelfs onbewust – echt wel vaak genoeg.
  6. Ik kom de deur (bijna) niet meer uit! Het is even pittig met twee kleintjes op stap en wellicht doe je het iets minder vaak dan voorheen, maar je kunt echt nog wel weg. De meeste dubbele wagens passen door de gangpaden van winkels. En vergeet niet: de tijd vliegt, dus voordat je het weet is die eerste hectische periode ook weer voorbij en wordt het steeds makkelijker om op pad te gaan. Nog wel een tipje: doe die dubbele wandelwagen niet te snel weg. 😉
  7. Baby’s die niet doorslapen… Want hoe ga je dat enorme slaaptekort dat twee nachtbrakers kunnen veroorzaken in vredesnaam ooit inhalen?! Waarschijnlijk nooit, maar je functioneert echt nog wel op weinig slaap en die periode gaat uiteindelijk voorbij. Misschien heb je iets aan deze slaaptips of kun je wat extra hulp/oppas regelen, zodat jij eens wat uurtjes kunt bijslapen. Later vraag je je af hoe je het hebt gedaan, maar je deed het en je hebt het overleefd!

Lees ook: Tien vragen die je kunt stellen als je een tweeling krijgt

Origineel verscheen in augustus 2017. Laatste bewerking in november 2022.

Foto: Pixabay