Home Vraag van de week Hoe lang duurt een tweelingzwangerschap?

Hoe lang duurt een tweelingzwangerschap?

hoe lang duurt tweelingzwangerschap

Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, weet je wel dat de 40 weken halen niet gangbaar is. Maar hoe lang duurt een tweelingzwangerschap nu eigenlijk wel? Je leest hier over het gemiddelde, het streven en de uitkomsten van een rondvraag onder tweelingouders.

Het is vaak al even schrikken als je hoort dat je twee (of meer) baby’s draagt en je hebt vast meteen heel veel vragen. Goed om ze op te schrijven en aan de verloskundige of gynaecoloog te stellen. Die weet immers het beste wat de antwoorden zijn op jouw persoonlijke vragen. Maar als je toch hebt gegoogled en hier bent uitgekomen, lees dan vooral even verder.

Aantal weken

Net als bij een eenlingzwangerschap is het streven bij een tweelingzwangerschap ook om de baby’s zo lang mogelijk in je buik te laten groeien. Toch worden er wel bepaalde grenzen aangehouden. Bij een tweeling met één placenta en twee vruchtzakken kun je bevallen tussen de 36 en 37 weken, meldt Thuisarts.nl. Bij een tweeling met twee placenta’s kun je bevallen tussen 37 en 38 weken.

Het is overigens niet zo dat je hier niet van kunt afwijken. Je kunt altijd in samenspraak met degene die jouw zwangerschap begeleidt kijken naar of en hoe je veilig langer kunt dragen. Het is vooral belangrijk dat er naar jouw persoonlijke situatie en wensen wordt gekeken. Elke tweelingzwangerschap is anders en iedere tweelingouder ook.

Medische risico’s

Volgens het Amsterdam UMC is de gemiddelde zwangerschapsduur bij een tweeling 37 weken, bij een drieling 34 weken en bij een vierling 31 weken. Helaas is de kans op complicaties, bijvoorbeeld een groeiachterstand van een of beide kinderen, en een vroeggeboorte (een bevalling vóór de 37 weken zwangerschap) groter bij meerlingen. Al gaat het ook heel vaak wel goed, vergeet dat niet.

Tips over hoe je omgaat met gesprekken over de medische risico’s vind je hier.

Rondvraag onder tweelingouders

Een rondje onder tweelingouders geeft ook een beetje een idee. Bij een tweeling met twee placenta’s (kan twee-eiig of eeneiig zijn) noemt 57 procent (219 stemmen) ‘langer dan 36 weken’ en 32 procent (123 stemmen) geeft aan tussen de 31 en 36 weken. Bij 9 procent (34 stemmen) is de tweeling tussen de 26-30 weken geboren en bij 2 procent (6 stemmen) kwam de tweeling na een zwangerschapsduur van minder dan 26 weken op de wereld.

Bij de tweelingen met één placenta (officieel eeneiig) is het beeld net iets anders. Daar geeft 39 procent (76 stemmen) aan ‘langer dan 36 weken’. Bij het merendeel – 49 procent, ofwel 96 stemmen – is de tweeling tussen de 31 en 36 weken geboren. Ook hier is er voor ’tussen de 26 en 30 weken’ door 9 procent (18 stemmen) gekozen. Bij 3 procent (5 stemmen) kwam de tweeling vroeger dan 26 weken.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beetje een idee gekregen. Zoals eerder gezegd: laat je vooral goed voorlichten en checken door professionele zorgverleners die hun adviezen baseren op jouw situatie.

Lees ook: Tien vragen die je kunt stellen als je een tweeling krijgt

Foto: Unsplash/Jonathan Borba