Home Vraag van de week Kun je twee keer een tweeling krijgen?

Kun je twee keer een tweeling krijgen?

twee keer een tweeling

Als je eenmaal een tweeling hebt, ken je al snel de ins & outs in tweelingland. Maar voor buitenstaanders is het vaak een mysterieuze wereld. Zo vragen nog best veel mensen zich af: kun je twee keer – of zelfs vaker – een tweeling krijgen?

Het antwoord op die vraag is ja. Sterker nog, sommige mensen krijgen nog vaker dan twee keer een tweeling! Niet aan de lopende band natuurlijk; het is en blijft zeldzaam.

Genetisch bepaald

Het hangt ook af van hoe je zwanger bent geraakt van een tweeling. Sommige vrouwen hebben – soms of vaker – een dubbele eisprong, dat is genetisch zo bepaald en het kan ook aan de leeftijd van de moeder liggen (hoe ouder hoe meer kans op een dubbele eisprong). Dan kan het natuurlijk vaker voorkomen dat er twee eitjes worden bevrucht.

Ook de variant die nog veel mensen als ‘niet erfelijk’ zien, de eeneiige tweeling, komt binnen sommige gezinnen vaker dan één keer voor. En er zijn gezinnen waarbij er een twee-eiige én een eeneiige tweeling zijn geboren. Hoe het komt, weet nu nog niemand – er is immers nog geen officiële oorzaak gevonden voor het ontstaan van eeneiige broers of zussen – maar het gebeurt.

Grotere kans

Wat wel een feit is, is dat de kans op het krijgen van een tweeling groter is als je al een meerling hebt gekregen. Dat komt natuurlijk vooral doordat er mogelijk een genetische aanleg is voor het zwanger raken van een tweeling.

Sommige tweelingouders vinden het zelfs wat spannend om voor een volgende zwangerschap te gaan, omdat ze zich afvragen of het er misschien weer twee zijn. En hoewel het natuurlijk fantastisch is, zo’n olijk duo, brengt een tweelingzwangerschap ook weer meer risico’s en dilemma’s met zich mee. Ben jij benieuwd hoe groot jouw kans is op een tweeling? Je leest het hier.

Foto: Pexels/Ron Lach