Home Nieuws Nu op Netflix: documentaire Three Identical Strangers over gescheiden drieling

Nu op Netflix: documentaire Three Identical Strangers over gescheiden drieling

gescheiden drieling

Three Identical Strangers is nu te zien op Netflix. De documentaire gaat over een drieling die na de geboorte wordt gescheiden. Bobby, Eddy en David groeien alle drie op zonder dat ze weten van het bestaan van hun eeneiige broers. Kijktip!

Drielingbroers Bobby, Eddy en David zijn negentien jaar oud als ze elkaar leren kennen. Dat gaat op een absurde manier. Tot die tijd weten ze niet eens dat ze broers hebben, laat staan eeneiige broers. In de documentaire zie je wat hun ontmoeting losmaakt en hoe het kan dat de drie opgroeiden in verschillende gezinnen en niet van elkaars bestaan wisten.

Bijzonder en bizar verhaal

Three Identical Strangers van Tim Wardle draaide in 2019 in een aantal Nederlandse filmzalen. Nu is de documentaire ook te zien op Netflix. Vandaar dat TwinZine deze kijktip nog even met je deelt, want als meerlingouder ben je vast ook extra nieuwsgierig naar dit bijzondere en bizarre verhaal.

Annemarie bekeek Three Identical Strangers in 2019 al in De Balie in Amsterdam, niet lang nadat de docu was uitgebracht, en deelde deze kijktip destijds ook al op TwinZine.nl. ,,Jeetje, wat kwam het binnen. Ik wil er natuurlijk niet te veel over vertellen, want het is zonde als ik te veel verklap, maar ik vond het heftig. De ontwikkelingen zijn zo bizar dat je ze niet had kunnen verzinnen. Toch is het een waargebeurd verhaal.”

Emotionele docu

,,Alles hakte er vooral zo in, omdat ik zelf een tweeling heb. Bovendien zijn mijn opa en mijn moeder ook van een tweeling. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat een van hen zonder de ander had moeten opgroeien. Of eigenlijk: zonder überhaupt te weten dat er een tweelingbroer/zus bestond. Als ik naar mijn tweelingdochters kijk, naar de liefde die ze voor elkaar hebben, naar hoe ze elkaar altijd snappen, naar hoe ze elkaars nabijheid zo normaal vinden… dan alleen al word ik weer emo bij het idee dat ze na de geboorte van elkaar waren weggerukt. Ik vind het al pijnlijk dat ze na de geboorte in het ziekenhuis niet samen lagen.”

“Een emotionele docu dus en daarom een kleine waarschuwing, want misschien wil je Three Identical Strangers niet kijken als je jezelf al wat kwetsbaar voelt. Ik vond de documentaire over de gescheiden drieling overigens naast emo ook heel mooi gemaakt en fascinerend. Ik keek samen met een andere tweelingmoeder en zij had hetzelfde gevoel.”

Eigen identiteit ontwikkelen

Na de vertoning die Annemarie zag, was er een gesprek met Liesbeth Raeven. Zij is de helft van het kunstenaarsduo L.A. Raeven, dat ze vormt samen met haar eeneiige zus Angelique. Liesbeth gaf in het gesprek aan dat zij heel blij is dat ze zelf geen tweeling heeft gekregen, omdat het haar voor een tweelingouder heel moeilijk lijkt om het juiste te doen. Ze vond het zelf heel lastig om haar eigen identiteit te ontwikkelen. ,,Je voelt je altijd de kopie van de ander.”

Ook biologisch psycholoog prof. dr. Meike Bartels praatte mee. Bartels vertelde dat de wetenschap nu zo ver is dat ze kunnen zeggen dat er waarschijnlijk veel vaker tweelingen ontstaan dan we voorheen dachten. Een van de twee redt het dan niet in zo’n vroeg stadium dat niet wordt ontdekt dat het in eerste instantie om een tweeling ging. Een alleengeboren tweeling is dat dan. Voor wie het interessant vindt: hier vind je meer informatie over wat een alleengeboren tweeling is en hoe je hiermee omgaat.

Terug naar de gescheiden drieling, want daar ging het tenslotte om. Je bekijkt Three Identical Strangers nu op Netflix!

Lees ook: Gescheiden Siamese tweeling slaapt tegen elkaar aan

Origineel gepubliceerd in juni 2019. Laatste bewerking in april 2024.

Foto: De Balie/Three Identical Strangers