Home Nieuws Bijzonder: gescheiden Siamese tweeling slaapt tegen elkaar aan

Bijzonder: gescheiden Siamese tweeling slaapt tegen elkaar aan

gescheiden Siamese

Eman en Sanchia zijn geboren als Siamese tweeling, maar werden kort na hun geboorte gescheiden. Toch slapen ze nog dicht tegen elkaar aan, in een bijzondere houding.

Ze werden vier maanden te vroeg geboren in september 2001. De zussen kwamen als Siamese tweeling op de wereld; ze zaten met hun lichamen deels aan elkaar vast. Toen ze drie maanden oud waren, besloten artsen ze operatief van elkaar te scheiden. Daar was een zestien uur durende operatie voor nodig.

Kleine slagingskans

De slagingskans van de operatie werd geschat op slechts 25 procent, maar alles ging gelukkig goed. De zussen zijn nog altijd blij dat ze los van elkaar dingen kunnen doen, omdat ze niet meer met hun ruggen aan elkaar vastzitten. Ze hebben nog wel allebei fysieke problemen, zoals rugpijn en moeite met lopen. Eman moet soms een rolstoel gebruiken of een kruk, ook Sanchia gebruikt soms een kruk.

Hoewel ze het fijn vinden dat ze onafhankelijk zijn, zijn ze heel close. ,,We zijn heel knuffelig”, vertelt Eman tegen The Sun. En ook al kunnen zij en haar zus zich niks herinneren van de periode waarin ze nog een Siamese tweeling waren, lijken hun lichamen de houding waarin ze ter wereld kwamen bijna automatisch op te zoeken. Eman: ,,We slapen in dezelfde positie als hoe we aan elkaar vastzaten.”

Geld inzamelen

Omdat ze zo dankbaar zijn voor wat de artsen op de kinderafdeling voor ze hebben gedaan, heeft de succesvol gescheiden Siamese tweeling in 2021 een actie opgezet om geld in te zamelen. Het streven was om 10.000 Britse pond op te halen. ,,We willen hiermee zeggen: jullie hebben in die twintig jaar zo veel voor ons gedaan, nu willen we iets terugdoen.”

Het is niet bekend of het streefbedrag van de doneeractie, die Eman en Sanchia samen met hun zusje organiseerden, destijds ook is gehaald.

Lees ook:
Wat is een Siamese tweeling?
Oudste Siamese tweeling ter wereld overleden

Origineel gepubliceerd in september 2021. Laatste bewerking in april 2024.

Foto: Themowatts.co.uk