Home Nieuws Onderzoek: meer duidelijkheid over ontstaan eeneiige tweeling

Onderzoek: meer duidelijkheid over ontstaan eeneiige tweeling

onderzoek eeneiige tweeling

Een eeneiige tweeling ontstaat doordat een bevruchte eicel in tweeën splitst. Hoe dat precies werkt en hoe het komt, is altijd een mysterie geweest. Maastrichtse onderzoekers hebben nu een bijzondere ontdekking gedaan.

Onderzoekers van het medisch onderzoeksinstituut MERLN van Maastricht University zijn erin geslaagd een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit stamcellen zonder een eicel of spermacel te gebruiken. De nieuwe wetenschappelijke mijlpaal is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Materials.

Versnelde uitbreiding blastocyste

,,Tot nu toe was het een totaal mysterie hoe eeneiige tweelingen zich vormen. Nu, met behulp van deze ontdekking, kunnen we eindelijk onderzoeken hoe dat ontstaat”, zegt hoofdonderzoeker Erik Vrij in een video die MERLN heeft gedeeld (je kunt de video hieronder bekijken).

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een versnelde uitbreiding van de blastocyste – door de onderzoekers omschreven als een soort zak, gemaakt van placentacellen die de stamcellen bevat waaruit nieuw leven ontstaat – ervoor zorgt dat het embryo in tweeën splitst. Het blastocystestadium vindt plaats tussen de 5 en 9 dagen na de bevruchting.

Dat er een splitsing is bij een eeneiige tweeling was dus al bekend, maar nu hebben onderzoekers dus ook kunnen zien hoe en wanneer dit proces plaatsvindt. Via de link naar Advenced Materials vind je ook twee filmpjes van de celdeling, dat maakt het nog iets duidelijker.

Complicaties en afwijkingen

Dorian Luijkx, die als MSc-PhD student meewerkte aan het onderzoek, legt uit hoe het kan dat ze nu zo’n proces kunnen ontdekken. ,,Het bijzondere van de technologie is dat we nu embryoachtige structuren kunnen kweken in het lab en dus ook kunnen kijken naar fenomenen die relatief zeldzaam zijn. We hebben onze kweek kunnen optimaliseren, zodat we in 20 procent van deze kweek eeneiige tweelingachtige structuren zien. Zo kunnen we dus beter bestuderen hoe het fenomeen van een eeneiige tweeling tot stand komt.”

Erik Vrij geeft aan waarom het niet alleen interessant is om deze ontdekking te doen, maar ook belangrijk. “Dat is omdat tweelingzwangerschappen vaak gepaard gaan met complicaties en afwijkingen aan de embryonale ontwikkeling.” Hij vervolgt: ,,We zien dat modellen van tweelingembryo’s zich efficiënter innestelen dan eenlingen. Met deze nieuwe kennis kunnen we dus mogelijk in de toekomst veiliger behandelingen aanbieden voor tweelingzwangerschappen.”

Natuurlijke bevruchting

Bij de NOS vertelt hoofdonderzoeker Clemens van Blitterswijk dat de kennis over het synthetische embryo niet de garantie geeft dat het bij een natuurlijke bevruchting precies hetzelfde werkt. “Dat is niet absoluut zeker, want dat kun je niet bestuderen”, zegt hij tegen het nieuwsmedium. Het bewijs wordt volgens hem wel indirect geleverd. “Wat we zien is volstrekt logisch, het is een eenvoudige verklaring.”

Lees ook deze duidelijke uitleg over eeneiige en twee-eiige tweelingen.

De video die medisch onderzoeksinstituut MERLN over het onderzoek naar eeneiige tweelingen heeft gedeeld.

Foto: still video MERLN