Home Tips De lifesaver voor een (net) zindelijke of wagenzieke tweeling

De lifesaver voor een (net) zindelijke of wagenzieke tweeling

lifesaver tweeling

Hoera, je tweeling is zindelijk! Weg met die luiers. Maar nu moet je de deur uit en dat is best spannend toch? Vond Annemarie wel. Zij tipt je daarom bij deze haar lifesaver.

Eerlijk? Ik vond het zindelijk krijgen van mijn tweeling de grootste opgave in de afgelopen jaren en het heeft me al de meeste stress opgeleverd. Dat ligt vast deels aan mijn tweeling (sorry meiden, mama vindt jullie verder helemaal de bom) en deels aan mezelf (controlfreak = stresskip in situaties waarin ik weinig controle heb). Ik schreef al eerder over het zindelijkheidsproces en deelde mijn tips

Tweelingperikelen

Bij mijn oudste was het zindelijk worden een eitje en hij kon zijn plas ook meteen megalang ophouden. Handig! Nooit stress gehad op dat gebied. Bij de meiden duurde het lang voordat ze op tijd leerden aangeven dat er een plas kwam. Regelmatig kwam de plas al en leken ze dan pas door te hebben dat het zo ver was. O ohhhh… Te laat dus. Ook zeiden ze heel vaak: nee hoor, ik hoef echt niet! En dan niet veel later uiteindelijk toch ineens heel hard rennen naar de wc. Ook weer te laat. Fijn…not!

Je begrijpt: voor elk uitje sommeerde ik ze naar de wc te gaan en ik ging zo kort mogelijk met ze op stap, want ik vreesde de hele tijd dat een van de twee weer in een winkel ging roepen dat ze moest. Want dan moest ze ook vrijwel meteen. En met een beetje pech haar zus ook. Want ja, het is een tweeling (geen grap mensen, soms voelen ze de aandrang om te plassen/poepen echt tegelijk).

Draagbaar potje

Toch denk ik ook wel dat het bij een tweeling over het algemeen wat stressvoller is, omdat je altijd dubbel kans hebt op ongelukjes en onverwachte ‘ik moet NU plassen’-momentjes. Maar, ik heb dus al jaren iets in huis wat al zo vaak mijn lifesaver was en dus het aanschaffen zo dubbel en dwars waard is geweest. Ik vond het nu wel eens tijd om de tip te delen, want volgens mij weet lang niet iedereen ervan, en ik weet zeker dat dit voor zo veel mensen ideaal is. Dus bij deze: My Carry Potty van Jippie’s.

Het draagbare potje is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ik heb zelf een ‘koetje’ en zo noemen wij het ding eigenlijk ook alleen nog maar (‘Schat, zit koetje wel in de auto?’). Het werkt heel simpel: even openen, kind erop laten zitten en nadat de plas/poep erin is gedropt weer afsluiten. Het is lichtgewicht en waterdicht, dus ook als er een plasje in is gedaan kun je ‘m nog gerust rondslingeren (wel zeker weten dat-ie goed dicht zit). Het is natuurlijk fijn als je de urine/ontlasting daarna snel ergens kwijt kunt en het potje kunt schoonmaken, maar als dat niet zo is, heb je geen probleem.

Wagenziek

Je vraagt je misschien af hoe lang je zoiets gebruikt, maar mijn ervaring is: lang. In het begin wat vaker, als je tweeling net zindelijk is en je de deur uit moet. Maar het is ook na die eerste periode retehandig als je een lange autorit voor de boeg hebt, een keer wil picknicken op een plek zonder toilet in de buurt, naar het strand gaat of een flinke wandeling in het bos maakt. Ik hoor je denken: je hebt overal ook bosjes en bomen. En dat is zo. Het is maar wat je voorkeur heeft natuurlijk. Persoonlijk vond ik dit een stuk relaxter. 😉

Bij mij ligt Koetje tegenwoordig altijd in de auto. Mijn dochters zijn namelijk wagenziek en ook dan is het potje mijn lifesaver (sorry voor die Engelse term, maar ‘levensreddend product’ bekt niet zo lekker). De keren dat ik het tevoorschijn heb moeten halen om de kots in op te vangen, zijn niet meer op twee handen te tellen. Want ja, tweeling hè, en allebei wagenziek. Elke keer ben ik weer zo dankbaar als alles erin zit en ik het kan afsluiten tot we op de plek van bestemming zijn, want het scheelt zo veel troep en stank. 

Ook voor eenlingouders

Kortom: dit potje heeft mijn leven als tweelingouder echt een stukje makkelijker gemaakt en dat gun ik jou ook. Ik zou namelijk eerlijk gezegd niet weten waarom je dit níet zou willen. Misschien goed om te melden: ik heb het potje destijds zelf betaald en ik krijg nu ook niet betaald voor dit artikel. Mocht je me toch enorm dankbaar zijn voor deze tip dan is het wel heel lief als je hem via deze link aanschaft (je kunt dan ook een van de andere modellen kiezen, maar dit vosje is wel heel schattig toch?!). Want dan krijg ik van Bol.com een klein beetje commissie. Dat kost jou helemaal niets extra, maar het is wel fijn voor mij. Deel dit artikel gerust met ouders zonder tweeling. Ook voor hen is deze lifesaver misschien wel een uitkomst. 

Gepubliceerd in juni 2020. Laatste bewerking in april 2023.

Lees ook: Is je tweeling wagenziek? Check deze survivaltips!

Foto: TwinZine