Online vind je lijsten met wat je nodig hebt als je een baby krijgt. Doe je alles dan keer twee als je een tweeling verwacht? Wat mag er echt niet ontbreken op je tweelinglijstje? 19 must-haves volgens tweelingmoeders!
Alles dubbel of niet? Of heb je als aanstaande tweelingouder juist andere spullen nodig die jou straks het leven met twee baby’s misschien wel een tikje makkelijker gaan maken? TwinZine vroeg aan tweelingmoeders wat er volgens hen echt níet mag ontbreken in je tweelinguitzet. Ofwel: wat zijn nu de must-haves!
- Tweelingwieg: geen absolute must natuurlijk, maar wel heel fijn als je baby’s nog lekker dicht bij elkaar kunnen liggen. In een hangwieg bijvoorbeeld.
- Een ‘baby Senseo’! Want met een ‘melkmaker’ zet je een flesje melk alsof het een kopje koffie is. Snel en makkelijk dus, zeker als je twee monden tegelijk te voeden hebt. Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je een goede borstkolf aanschaft.
- Een tweelingwagen: klinkt misschien als een inkoppertje, maar niet iedereen gaat meteen voor zo’n wagen aangezien het best een grote uitgave is. Toch is het dat geld dubbel en dwars waard. Je wagen is je vrijheid en je maakt er waarschijnlijk heel lang gebruik van. Bovendien hoef je niet per se voor die hele dure te gaan, maar zijn er ook betaalbare opties.
- Een schommelstoel/wipper of in elk geval iets waarin ze kunnen liggen en (een beetje) bewegen. En als je op safe wil spelen: twee! Sowieso om er eentje te sussen als je bezig bent met de ander, maar met twee heb je helemaal even je handen vrij. Sommige exemplaren zijn echt wel prijzig. Mijn ervaring is dat je ze wel weer goed kunt doorverkopen en dat je, als je even goed zoekt, ook heel nette tweedehands exemplaren kunt scoren. Bij mijn oudste had ik een goedkoop ding, maar daar zat hij niet lang in. Bij mijn tweeling mocht ik er zo eentje als deze schommelstoel lenen van mijn broertje en kocht ik er precies zo eentje tweedehands bij. Hier kunnen kinderen heel lang in, dus dit was echt een heel goede koop, vond ik.
- Tweelingvoedingskussen, bijvoorbeeld van Twin Things (dat is het bedrijf van een medetweelingmama!): hiermee kun je beide kinderen tegelijk borst- of flesvoeden. En als ze groter worden, kunnen ze erin liggen en zelf drinken. Of gewoon hangen en televisie kijken. 😉
- Extra aankleedkussen voor in een andere ruimte dan de slaapkamer: vooral handig als je niet gelijkvloers woont. Dan hoef je het ene kind niet alleen te laten wanneer je het andere kind verschoont. Hip is de ‘verschoonmand’, maar prijzig en niet zo lang te gebruiken.
- Heel veel hydrofiele luiers (eigenlijk doeken, want bij luiers denken we aan iets anders ;-), die kun je overal voor gebruiken. De XXL-versies zijn favoriet bij veel tweelingmama’s, want groot genoeg om je kinderen in te wikkelen (één per kind, dat dan wel ;-)), ze mee af te drogen of om een matrasje te doen tegen het spugen.
- Nog meer spuugdoekjes dan hydrofiele luiers. Sommige baby’s presteren het om een doekje per voeding te gebruiken, dus reken maar uit hoeveel dat is als je twee spugers hebt.
- En extra hoeslakens natuurlijk: als ze tegelijkertijd verkouden zijn of allebei op hetzelfde moment nog een heftiger virus (spugen!) hebben, kan je wasmachine daar niet tegenop draaien.
- Een babynestje keer twee!
- Muziekmobiel ‘met minstens 20 minuten muziek’, aldus een tweelingmama. En dat betekent: zonder dat je ‘m zelf hoeft op te winden, want daar word je al snel gek van. Bovendien heb je twee baby’s zoet te houden. Dus ga voor eentje die automatisch muziek afspeelt.
- Uitkookset voor flessen die je in de magnetron kunt zetten, ofwel een magnetronsterilisator. Dan hoef je niet al die flessen steeds in pannen met kokendheet water te proppen.
- Twee draagzakken of zelfs een tweelingdraagzak. Dan kun je als je alleen bent (of in het geval van twee: als je samen met je partner bent) de kinderen bij je dragen zonder je handen te gebruiken. Ook heel handig als je gaat vliegen en de wagen/buggy al hebt moeten inchecken. Allebei eentje op de buik en je hebt je handen vrij!
- Overslagrompers, zeker voor de hele kleintjes! Tweelingen worden vaak prematuur geboren en het is zo vervelend als je zo’n klein lijfje in een romper moet proppen. Een overslagromper is stukken minder gepriegel, en dat is alleen maar fijn voor je kinderen. Je hebt ook speciale kleine maatjes voor premature kindjes.
- Tweelingbox of twee boxen: het is maar wat je wil, maar één eenlingbox is waarschijnlijk niet voor lange tijd geschikt. Een tweelingbox biedt ruimte genoeg voor twee (check wel even de afmetingen, die kunnen verschillen), maar met twee losse boxen geef je ze allebei hun eigen plekje.
- Tweelingzwemband: ideaal voor als je gaat zwemmen met je baby’s.
- Als je flesvoeding geeft, koop dan genoeg poedertorens, of nog beter: bakjes. Dat laatste scheelt wat gehannes. Ze zitten zó vol als je op stap gaat met twee baby’s die nog heel wat flessen per dag drinken.
- Is je tweeling eeneiig en weet je dat al zeker voor de geboorte? Schaf dan mutsjes met hun naam erop aan, of iets anders om ze uit elkaar te houden. Is het niet voor jezelf, dan is het wel voor buitenstaanders die niet meteen het verschil zien.
- Een schoonmaakster! Opa’s en oma’s! Quality time met je partner! O nee, we hielden het bij spullen dit keer, dat is weer een ander lijstje. 😉
NB: Deze lijst is samengesteld na een oproep aan tweelingouders om hun grootste ’tweeling must-haves’ te delen. Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal aan te schaffen; het lijstje is puur bedoeld om je een beetje op weg te helpen.
Lees ook: Tweeling voeden? 27 tips (plus 4 bonus)
Origineel verscheen in mei 2019. Laatste bewerking in februari 2023.