Als je zwanger bent van een tweeling weet je één ding zeker: die baby’s moeten er een keertje uit. De meestgestelde vraag op dat gebied is: kun je natuurlijk bevallen van een tweeling? Je leest hier het antwoord.
‘Oh, dan wordt het een keizersnede!’ De grap is natuurlijk dat deze opmerking is gemaakt door iemand die zelf helemaal geen tweeling heeft. Zo zie je maar weer dat heel veel mensen van alles denken over een tweeling(bevalling), maar dat niet betekent dat het ook waar is. Zelfs als (aanstaande) tweelingouder weet je nog lang niet alles en heb je jezelf in het begin wellicht ook afgevraagd of natuurlijk bevallen van een tweeling wel tot de opties behoorde.
Natuurlijk bevallen
Eerst nog heel even over dat woord in de kop: natuurlijk. Het suggereert een beetje dat de andere manier, een keizersnede, onnatuurlijk is. Het is dus eigenlijk beter om te spreken over vaginaal bevallen en bevallen via een keizersnede. Maar omdat ‘natuurlijk’ bevallen vaker wordt gebruikt, staat dit woord wel in de kop. Het klinkt in elk geval stukken beter dan ‘normaal’, een woord dat je ook nog weleens tegenkomt in combinatie met bevalling. Alsof je ook ‘abnormaal’ kunt bevallen.
Maar goed, terug naar de vraag uit de kop. Het antwoord is: ja, je kunt natuurlijk bevallen van een tweeling! Sterker nog, heel veel tweelingen worden via de vaginale weg op de wereld gezet. Zeker als het eerste kindje in hoofdligging ligt, is er vaak geen enkel bezwaar om het vaginaal te proberen. Maar ook als dat niet het geval is en de eerste baby ligt in stuit, kun je nog overleggen met de arts over of je vaginaal probeert te bevallen of toch voor een keizersnede kiest.
Twee keer zo lang
De bevalling duurt niet meteen twee keer zo lang trouwens (dat vragen mensen zich soms ook af). Meestal zitten er een aantal minuten tussen – vaak ook wel 20 minuten of een half uur. Soms zit er wel een hele dag of dagen tussen, maar dat is zeker niet gangbaar.
Bij een tweelingbevalling heb je nog wel een extra optie als je gaat bevallen: de ene baby kan via een vaginale bevalling worden geboren en de andere baby via een keizersnede. Dit plan je natuurlijk niet van tevoren; meestal blijkt dan na de geboorte van de eerste dat er een reden is waardoor het tweede kindje niet vaginaal kan worden geboren. Dan kan worden besloten tot een spoedkeizersnede om de tweede baby te halen.
Drieling of vierling
Ook van een drieling kun je trouwens natuurlijk bevallen, maar van een vierling niet. De risico’s zijn dan te groot en dan wordt er vrijwel altijd wel voor een keizersnede gekozen.
Lees ook: Hoe lang duurt een tweelingzwangerschap?
Foto: Unsplash/Frank Alarcon