Home Zwanger Wat je vooral NIET moet doen als je een tweeling krijgt

Wat je vooral NIET moet doen als je een tweeling krijgt

niet moet doen tweeling

Tweeling op komst? Artsen, verloskundige, familie, vrienden en wildvreemden: iedereen heeft adviezen voor je. TwinZine zet op een rij wat je vooral NIET moet doen.

  1. Ken je vrouwen die tijdens hun zwangerschap van een eenling allerlei horrorverhalen te horen hebben gekregen? Nou, die horrorverhalen over tweelingzwangerschappen zijn dubbel zo erg! Negeren waar mogelijk en vooral NIET bang van worden.
  2. Het begin van een zwangerschap – zeker een tweelingzwangerschap – is altijd een extra spannende periode, dus het is begrijpelijk dat de babykamer niet in je eerste trimester af is en je dan al alle spullen in huis hebt. Maar wacht ook NIET te lang met voorbereidingen treffen. Niet zelden komen tweelingen te vroeg of moet je het al snel rustiger aan gaan doen.
  3. Ja, het is superspannend. Of je nu al moeder bent of niet: twee baby’s verzorgen is echt wel even iets anders dan eentje. Maar begin nu NIET meteen al te twijfelen aan jezelf, want het lukt je. You can do this!
  4. Koop NIET alles dubbel. Natuurlijk zijn er zat dingen die handig zijn om in tweevoud te hebben – denk aan bedjes en kinderstoelen – maar van bijvoorbeeld speelgoed hoef je niet meteen twee stuks te kopen.
  5. Voel je NIET schuldig als je je niet altijd enthousiast voelt over de komst van twee baby’s. Het is ook veel, qua drukte voor jou en/of de rest van het gezin, maar ook bijvoorbeeld financieel. Het komt wel goed, maar je mag af en toe best wel even je zorgen uiten.
  6. Bieden mensen hulp aan tijdens je zwangerschap of voor erna? Roep NIET steeds dat je het zelf allemaal wel kunt, want iedere tweelingouder is gebaat bij hulp(troepen) en jij dus ook. Er zijn heel veel tweelingouders die achteraf spijt hebben dat ze de aangeboden hulp niet hebben geaccepteerd.
  7. Maak je NIET te druk over hoe het nu en later gaat lopen. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus geniet nu. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Dat geldt niet alleen voor je zwangerschap, maar ook voor daarna.
  8. Stel NIET te hoge eisen aan jezelf. Je lijf werkt hard om twee baby’s te laten groeien en straks om ze te verzorgen. Dus geef toe aan je behoefte aan rust (ook ongeacht wat anderen ervan vinden). 
  9. Last but not least: laat je in de keuzes die je maakt NIET leiden door anderen. Natuurlijk kun je hun meningen aanhoren, maar blijf afgaan op je eigen gevoel, want dat is meestal het beste.

Lees ook:
9x wat je wel zegt tegen een aanstaande tweelingouder
5 fabels over de tweelingzwangerschap
Zo bereid je je oudste voor op de komst van je tweeling

Origineel bericht verscheen in mei 2017. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Fotostudio Duo