Home Tips Hoeveel luiers heb je nodig voor een tweeling?

Hoeveel luiers heb je nodig voor een tweeling?

luiers tweeling

Als er iets is waaraan je niet ontkomt als kersverse ouder zijn het luiers. En ja, als je een tweeling krijgt, zijn dat er heel erg veel. Wil je weten hoeveel? Lees dan verder!

Pasgeboren baby’s poepen veel en moeten dus vaak worden verschoond. Denk aan zo’n tien luiers per dag. Voor jouw tweeling kom je die eerste maand dus dagelijks op ongeveer twintig!!! luiers uit. Dat zijn zo’n 600 luiers in die eerste maand. Daarna daalt het aantal benodigde luiers iets, maar je moet zeker nog op zo’n 480 stuks rekenen.

Slecht getimede poepmomenten

Als je baby’s ouder dan drie maanden zijn, krijgen ze een iets voorspelbaarder poep- en plaspatroon en dat is fijn voor jouw portemonnee. Je moet per kind rekening houden met zo’n vier tot zes luiers per dag, dus totaal iets van twaalf stuks. Daarmee kom je op 360 luiers per maand tot de kinderen een jaar oud zijn.

Dreumesen en peuters zitten op zo’n vier luiers per dag: eentje na het wakker worden, eentje voor het middagslaapje, eentje in de avond voor het naar bed gaan en eentje wanneer ze poepen. Want je weet dat het gebeurt, maar wanneer precies is meestal niet te voorspellen. Totaal dus nog 240 luiers per maand. Heel slecht getimede poepmomenten (met andere woorden: als je net de luier hebt verschoond) niet meegerekend.
Je kunt natuurlijk ook kiezen – want: goedkoper en duurzamer – voor wasbare luiers. Je kunt online een proefpakket bestellen om te kijken of het iets voor je is.

Tips!

Houd de aanbiedingen in de gaten, want het kan echt heel veel geld schelen als je dan grootverpakkingen inslaat. Bij Bol.com kun je bijvoorbeeld de maandboxen van Pampers of van Zwitsal gratis laten verzenden naar je thuisadres, dat is wel zo gemakkelijk. Je krijgt ook vaak kortingen online, maar dat wil niet zeggen dat dit dan altijd de goedkoopste aanbieding is. Dus het loont om steeds weer te checken.
Een andere tip: sla van de kleine maatjes weer niet al te groot in. Wacht eerst even af hoe groot je kinderen zijn bij de geboorte. Sommigen hebben maat 0 nodig en nog best een tijdje ook, anderen gaan meteen naar maatje 1.
Laatste tip: fotografeer eens aan het einde van de dag de berg luiers. Leuk voor later, om je tweeling te showen of om zelf nog eens te zien hoeveel het nou eigenlijk was. Want je vergeet het ook snel weer als die twee eenmaal zindelijk zijn.

Kopieergedrag is top!

Als ouder van een tweeling kijk je helemaal reikhalzend uit naar het moment dat je kinderen zindelijk zijn, want jeetje, wat een kostenpost is het. Voordeel van een tweeling: als de een op het potje gaat, volgt de ander meestal snel. Dat kopieergedrag is soms toch heel handig. 😉 PS: Als het niet helemaal tegelijk loopt, komt het ook goed hoor. Lees maar hoe ik mijn tweeling zindelijk kreeg!

Lees ook: Wasbare luiers bij een tweeling: de ins & outs

Origineel verscheen in juni 2016. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: TwinZine