Home Persoonlijk Samen slapen of apart? Vijf tips!

Samen slapen of apart? Vijf tips!

slapen tweeling

Leonie is moeder van tweeling Lev en Viggo en ze is slaapcoach. Ze schrijft speciaal voor TwinZine over tweelingen en slapen. Het thema dit keer: samen of apart? 5 tips!

Als kinderslaapcoach zie ik in mijn praktijk veel tweelingouders met de wens om hun tweeling samen op een kamer te laten slapen. Als tweelingmama herken ik die wens maar al te goed; je tweeling heeft tenslotte de hele zwangerschap samen in je buik gezeten. En wat is nu mooier dan je kindjes het geborgen, veilige gevoel van met elkaar slapen te kunnen bieden?

Makkelijk gezegd! Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd eenvoudig is. Regelmatig zie ik dat een van de tweeling een relatief goede slaper is en de ander meer moeite heeft. Verschillen in slaapbehoeften van de tweeling kan het ingewikkeld maken. Bij ons thuis is dat niet anders. Lev is een echte slaapkop, Viggo wil het liefst geen feestje missen.

Herkenbaar? In deze blog geef ik je tips over het samen laten slapen van je tweeling en vertel ik je wanneer het beter is om ze (tijdelijk) apart te leggen.

Trek niet direct een sprintje bij het eerste geluid

We herkennen het waarschijnlijk allemaal als tweelingouder: bij het eerste geluid wat een van de tweeling maakt, vliegen we naar de slaapkamer om te voorkomen dat de ander wakker wordt. Toch is het goed om een aantal minuten af te wachten. Waar je met deze sprint voorkomt dat je slapende kindje wakker wordt, kan té snel reageren – onbedoeld – in de hand werken dat je andere kindje leert te huilen zodat papa of mama naar de kamer vliegt,. Terwijl dit misschien helemaal niet nodig is.

Geef je tweeling de ruimte om aan elkaars geluiden te wennen

Baby’s en kinderen maken vele – soms ondefinieerbare – geluiden in hun slaap: pruttelen, kreunen, kraaien, maar ook huilen in de slaap komt voor. Mijn zoon Lev slaapt het liefst uit. Zijn broer Viggo is een vroege vogel en wordt altijd eerder wakker. Hij pruttelt, jengelt, kiert, kraait en speelt in zijn bedje. En Lev? Die is intussen zo gewend aan deze geluiden van zijn broer dat hij zich rustig nog even omdraait en verder slaapt. Maar ook wanneer een van de jongens ‘s nachts overstuur wakker wordt en moet huilen, slaapt de ander hier in het algemeen doorheen. Wordt de ander wel wakker, dan is beide jongens geruststellen en troosten vaak voldoende om hen weer verder te laten slapen. Tweelingen wennen over het algemeen vrij vlot aan elkaars geluiden, ook wanneer zij een eerdere periode apart hebben geslapen.

Ik heb veel successen meegemaakt waarin tweelingen die apart sliepen tijdens de slaapcoaching weer samen hebben leren slapen. Ja, het brengt de eerste periode meer onrust met zich mee en ja, ze worden in het begin wakker van elkaar. Dit is vaak het moment waarop ouders eerdere pogingen hebben gestaakt. Door ouders te leren hoe te reageren op het wakker worden van de tweeling en hoe om te gaan met individuele slaapbehoeften, is het gelukt de tweelingen weer samen te laten slapen!

Leg de goede slaper apart

Er zijn situaties waarin het goed is om de tweeling (tijdelijk) apart te leggen. Is het van structurele aard dat een van de tweeling ‘s nachts wakker wordt en zo overstuur is dat het de slaap van de andere tweeling verstoord? In dat geval is mijn tip om de goede slaper apart te leggen. Over het algemeen zijn de goede slapers meer flexibel en kunnen zij sneller wennen aan een (tijdelijk) andere slaapomgeving.

Laat ze overdag apart slapen

Voor kindjes is slapen op de dag een grotere uitdaging dan ‘s nachts. Onze biologische klok vertelt ons wanneer het tijd is  en natuurlijkerwijs is dat in de nacht. Daarnaast worden we in de avond extra geholpen door de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zowel onze biologische klok als de aanmaak van melatonine wordt onder meer gereguleerd door (dag)licht.

Lev en Viggo slapen sinds ze 6 maanden zijn op de dag apart van elkaar. Dit omdat zij zich dan beter kunnen overgeven aan de slaap. Leggen we ze op de dag samen, dan wordt er een groot feest gebouwd en worden er helemaal geen dutjes gedaan. Met oververmoeide draakjes die helemaal niet meer naar bed willen tot gevolg. We hebben standaard een campingbedje in de andere kamer staan, waar zij om en om een dutje doen zodat zij zich hier beiden fijn voelen. ‘s Nachts liggen Lev en Viggo wel samen.

Tijdelijk apart

Perioden van o.m. ziekte, tandjes, slaapregressie, ontwikkelsprongen: het heeft allemaal een negatief effect op de slaap. Voor mij persoonlijk zijn dit momenten dat ik ervoor kies om Lev en Viggo een paar dagen apart te leggen. De – op dat moment – goede slaper slaapt dan op de andere kamer. Doordat zij gewend zijn aan het campingbedje en de andere kamer, slapen ze daar net zo goed als in hun eigen bed.

Hulp

Nu is het niet zo dat wat voor mijn kinderen werkt dé manier is. Naast mijn kennis over slaap, deel ik mijn persoonlijke ervaring graag met jullie om inzicht te geven in hoé het kan, niet om te zeggen dat het zo moet. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen temperament, ontwikkeling en slaapbehoeften om rekening mee te houden.

Wil je mijn hulp om de slaap van je tweeling te verbeteren? Neem dan contact met me op, ik help je graag!
Check de website van The Dream Company.

Lees ook: Slapen op reis: vier tips voor je tweeling

Origineel gepubliceerd in november 2019. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Leonie